Marknaden före miljön?

Läs mitt svar till folkpartiet i Corren idag.

Fp väljer marknad före miljö
Lojaliteten mot EU och industrin väger tyngre än progressiv miljölagstiftning för folkpartiet i EU. Det skriver Jens Holm (v), EU-parlamentariker, i en replik till Karin Granbom och Carl B Hamilton.

Folkpartisterna Karin Granbom och Carl B Hamilton berömmer (9/5) EU för att vara effektivt i kampen mot klimatförändringarna.

Fp:s reservationslösa EU-hyllningar har vi hört förut. Men vad är det egentligen vi ska hylla? Att EU:s utsläpp av växthusgaser fortsätter att växa? Att marknadsfundamentalismen så gott som alltid vinner mot miljön och andra viktiga hänsyn?

Folkpartisterna nämner flygets utsläpp och att EU ska påbörja handel med utsläppsrätter om detta. Förra veckan diskuterade vi i miljöutskottet EU-kommissionens förslag. De var allt annat än upplyftande.

Kommissionen accepterar nämligen att flygets utsläpp har mer än fördubblats sedan 1990 och vill ligga kvar på den orimligt höga nivån. Dessutom vill kommissionen dela ut utsläppsrätterna helt gratis till flyget.

Varför? För att man inte törs utmana de tunga intressen som flyget representerar.

Jag hade lika gärna kunnat ta den urvattnade kemikalielagen REACH som exempel på att EU fungerar som en våt filt på progressiv miljölagstiftning. Eller att EU subventionerar motorvägsbyggen med mer än dubbelt så mycket som järnvägen. Eller att enskilda länder inte har rätt att gå före med hårdare miljölagar på mängder av områden.

Vad gör då vänsterpartiet? Vi vänsterpartister är tydliga och säger att denna union inte är tillräckligt bra. Men det hindrar oss inte från att vara pådrivande och kämpa för hårdare miljölagstiftning.

Dessvärre har vi inget – eller ytterst litet – stöd från de liberala EU-parlamentarikerna. De förhindrar så gott som alltid varje chans att sätta sig upp mot industrin och marknadsfundamentalismen. Lojaliteten med EU-staten och industrin väger tyngre än progressiva miljölagar.

Det är trist och tragiskt – och framför allt inte liberalt.

Jens Holm (v), EU-parlamentariker


Publicerat

i

av

Etiketter: