EU-toppmötet

Det är bra att EU vill ta tag i miljöfrågorna. Men när man nu från topmötet rapporterar som en seger att 20 procent av energi ska vara från förnyelsebara energikällor blir jag tveksam. Varför? Jo:

1. Man kräver inte att den förnyelsebara energin måste produceras på ett hållbart sätt. Konsekvensen kan bli, eller så är redan fallet, att en massa regnskog skövlas för att plantage ska anläggas för förnyelsebara grödor. Ett klockrent exempel på detta är odlingarna av palmkärnor i sydostasien (detta håller nu på att sprida sig till Latinamerika). Kravet måste förstås vara: Inga biogrödor på bekostnad av tropisk skog.

2. För Sveriges del är 20 procentskravet ett slag i luften. Vattenkraften räknas ju med som en förnyelsebar energikälla. I Sveriges fall står den för nästan hälften av vår energiproduktion.

3. Det finns fortfarande välvilliga formuleringar om kärnkraft i det dokument som diskuteras på toppmötet. Vissa vill till och med att den ska räknas in som förnylesebar energi. Kärnkraften måste bort helt och hållet från EUs miljöstrategi.


Publicerat

i

av

Etiketter: