Ett första steg mot rättvisa, Al-Zery

Regeringen har just beslutat att upphäva avvisningsbeslutet mot Mohammed Al-Zery. Kanske har mina och alla andras brev, debattartiklar och andra påtryckningar mot regeringen haft lite betydelse, trots allt.

Mohammed Al-Zery och Ahmed Agiza tillfångatogs av svensk säkerhetspolis december 2001 som tillsammans med CIA utvisade de båda till Egypten. De torterades både under avvisningen och när de sedan kom till fångenskapen i Egypten.

Det här är ett första steg mot rättvisa för Mohammed Al-Zery. Men det finns otroligt mycket kvar att göra. Ahmed Agiza sitter dömd till femton års fängelse efter en farsartad rättegång. Hans fru och barn bor kvar här i Sverige. Sverige måste verka för en rättvis rättegång och att han sedan ska kunna återbördas till Sverige och sin familj. Regeringen måste också dra tillbaka avvisningsbeslutet mot göteborgaren och palestiniern Hassan Asad, som har tagits med på grund av samma terroristlagstiftning.

Men det viktigaste av allt är att hela terroristlagstiftningen ses över. Enskilda individer döms till utvisning till diktaturer och länder där tortyren är utbredd, utan möjlighet att överklaga eller ens få veta varför de utvisas. I EU-parlamentet krävde vi nyligen att all terroristlagstiftning måste ses över. Det är hög tid att svenska regeringen gör detta!

Läs mitt pressmeddelande om detta:  Alzery_pressmedd2007-03-01.doc


Publicerat

i

av

Etiketter: