CIAs tortyr, tal i EU-parlamentet

Nedan mitt anförande i EU-parlamentet om CIAs tortyr och hemliga fångtransporter.

Anförande i EU-parlamentet
CIA:s tortyr och hemliga fångtransporter

Den 18 december 2001 står fembarnspappan Ahmed Agiza och väntar på bussen i Karlstad i Sverige. Han hade varit på kurs i svenska. Dagen efter sitter han i en kal isoleringscell i Kairo, Egypten. Han har torterats och förnedrats, både vid bortförandet i Sverige och i Egypten. Detta skedde för över fem år sedan. Ahmed Agiza sitter fortfarande i fångenskap i Egypten.

Ahmed Agiza hade lika gärna kunnat heta Mohammed Alzery, Abu Omar, Khaled El-Masri eller nån annan av alla de fångar som torterats av fängslats av CIA ofta i samarbete med medlemsländerna.

I den här rapporten dokumenterar vi 1245 fall av illegala CIA-flygningar, 21 illegala överföringar, mängder av tortyr och övergrepp. Det är en viktig rapport som kräver all information om USAs hemliga fångprogram och medlemsländernas och EU:s kompletta undfallenhet inför detta. Det är också en rapport som kräver rättsliga utredningar i de länder som inte inlett sådana, exempelvis mitt land Sverige samt upprättelse, kompensation och, helt enkelt, rättvisa för de drabbade. Rapporten kräver också att fånglägret Guantánamo ska stängas.

Mänskliga rättigheter är universella och okränkbara. Den här rapporten visar att de tyvärr inte är självklara. De måste återerövras varje dag.

Jens Holm GUE/NGL


Publicerat

i

av

Etiketter: