Sverige bör be om ursäkt

Jag har en debattartikel i Östgöta Correspondenten idag. Läs den där eller nedan.

Sverige bör be om ursäkt
Både Ahmed Agiza och Mohammed Al Zery måste få ekonomisk ersättning för de övergrepp som de utsatts för i Sverige. Det menar EU-parlamentarikern Jens Holm (v).
CIA:s kidnappning, tortyr och bortförande av Ahmed Agiza och Mohammed Al Zery från Sverige till Egypten är ett välkänt fall, och ett av de grymmaste övergreppen i Sverige i modern tid.

Det är minst sagt beklagligt att Sverige varken visat ånger eller tagit avstånd från CIA:s kidnappning av de två genom att göra en straffrättslig utredning av de inblandades agerande. Detta trots att Sverige har fått massiv kritik av både FN:s kommitté mot tortyr, FN:s människorättskommitté och Europarådet.

Nu riktas även skarp kritik mot Sverige från EU-parlamentets tillfälliga CIA-utskott, där jag själv sitter som ledamot för vänstergruppen GUE/NGL.

Men varför är den nuvarande regeringen så tyst? Och menar migrationsminister Tobias Billström allvar när han hävdar att FN:s kritik inte ska anses juridiskt bindande?

EU-parlamentets CIA- utskott konstaterar i sin rapport att i många länder har CIA opererat helt utan regeringarnas vetskap, men i Sverige med regeringens fulla stöd. Därför riktas extra hård kritik mot Sverige.

I Tyskland har en straffrättslig utredning påbörjats, och en utlämningsorder av de förmodade CIA-agenterna har överlämnats till USA:s regering.

Självklart borde Sverige göra likadant. Och migrationsminister Tobias Billström måste verka för att Agiza släpps fri och får sitt fall prövat i domstol. Både Agiza och Al Zery måste tillåtas återvända till Sverige, få en offentlig ursäkt och ekonomisk ersättning för övergreppen som de utsatts för.

Att regeringen istället agerar i motsatt riktning, och i praktiken sviker sina formuleringar om mänskliga rättigheter, är mycket oroande.

Det senaste exemplet är beslutet att utvisa göteborgaren och trebarnspappan Hassan Asad till Jordanien på grund av hemliga terroristanklagelser. Detta tillsammans med nonchalansen i fallet Agiza och Al Zery är ett hot mot Sveriges individuella rättssäkerhet.

Jens Holm


Publicerat

i

av

Etiketter: