Sveriges kemikalieregler får inte försämras

Debattartikel i dagens Europaportalen. Läs den här eller nedan.

(v): Sveriges kemikalieregler får inte försämras 
Debatt: Som EU:s kommande kemikalielag är utformad förhindras medlemsländer att ha hårdare lagstiftning på området. Detta kan – absurt nog – leda till försämringar för Sveriges del. På måndag har miljöministern chansen att agera när ministerrådet tar sitt beslut. Allt annat måste betraktas som en katastrof för miljön och folkhälsan. Det skriver EU-politiker Jens Holm (v).

På luciadagen röstade en majoritet av EU-parlamentet för en kraftigt urvattnad kemikalielag, Reach. Reach ska klubbas igenom av ministerrådet nu på måndag den 18 december för att börja gälla i respektive medlemsland under sommaren nästa år.

Tusentals mycket farliga kemikalier kommer att finnas kvar i samhället och drabba våra barn och miljön. Progressiva företag som vill ersätta farliga kemikalier ges inte något stöd i Reach och konsumenter och arbetare anställda inom kemikalieindustrin har all anledning att känna oro när industrin inte åläggs att presentera detaljerad information om kemikalierna.

Risk för försämringar
Det finns ännu en sak som oroar: Som Reach är utformat nu förhindras medlemsländer att ha hårdare lagstiftning på området. Detta kan – absurt nog – leda till försämringar för Sveriges del eftersom vi i Sverige idag måste registrera alla nya kemikalier som produceras över 10 kg per tillverkare och år medan Reach endast reglerar kemikalier över 1 ton.

Miljöministern har chansen
Man kan knappast påstå natt vår nya miljöminister Andreas Carlgren har gjort något större avtryck på den kemikalielag som nu håller på att gå igenom. På måndag har han chansen. Se åtminstone till att vi inte behöver försämra nuvarande kemikalielag. Allt annat måste betraktas som en katastrof för miljön och folkhälsan.

Jens Holm (v),
EU-parlamentariker och Reachansvarig för vänstergruppen GUE/NGL


Publicerat

i

av

Etiketter: