Persson medger: svensk välfärd hotas av EU-liberalism

Läste om Aron Etzlers superintressanta intervju med Göran Persson. Det är ofta i intervjuer i mindre medier de stora sakerna sägs. Persson gjorde iallfall ett mycket öppenhjärtligt och ärligt intryck och talade ut om flera saker. Rekommenderad läsning!

Särskilt intressant är den förre statsministerns konstaterande av den avregleringspolitik som EU-anslutningen har medfört. Läs nedan vad Göran Persson säger:

”Jag försvarar vårt EU-medlemskap och jag är anhängare av det men jag försvarar inte alla förslag som kommissionen lägger fram. Väldigt mycket tar plötsligt formen av inre marknad och tar överhanden över andra saker, i den meningen är ju konstruktionen till viss del extremt liberal. Ta exempelvis en sådan sak som alkoholpolitiken, spelpolitiken nämnde du själv, apoteksmonopolet det finns flera sådana saker som är av det slaget att plötsligt är inte konkurrensen tillräckligt stark. Och då ska man avreglera monopol som vi har etablerat därför att vi faktiskt har ett socialt motiv för det. Där finns en betydande konflikt och kollision mellan en svensk folkrörelsepolitkers perspektiv och EU-systemets, det är ingen tvekan om det.”
(Göran Persson, Flamman 24/11-06)

Det är klart Göran Persson kan fortsätta att vara EU-anhängare. Men kruxet är att den kritik han framför handlar ju om själva grundkonflikten mellan den svenska välfärdsmodellen och EU-anslutningen. Det är ju EU:s krav på liberal avregleringspolitik som får väldigt många att känna att motstånd mot hela medlemskapet. Förlängningen av hans resonemang är ju inte svår att lista ut: Den svenska modellen med offentliga monopol och är svår, om inte omöjlig, att förena med EU-medlemskapet. Och vad tycker egentligen Persson då?

Förresten: Det senaste exemplet på svensk statlig verksamhet som måste privatiseras eller åtminstone kunkurrensutsättas är statliga tevedistrubitören Svenska Boxer (läs senaste numret av EU-kommissionens tidning Europa-Posten).


Publicerat

i

av

Etiketter: