Israels övergrepp, fråga till EUs ministerråd

Israels massdödande och övergrepp på civila i Gaza är förstås fruktansvärt. Jag har lagt in följande fråga till EUs ministerråd. Om EU kan suspendera handelsavtalet med Uzbekistan, varför gör man inte det med Israel?

Fråga till ministerrådet:

Den israeliska militären fortsätter urskillningslöst dödandet av civila palestinier. Under onsdagsmorgonen den åttonde november dog 19 oskyldiga personer när Israel attackerade deras hus med granater i byn Beit Hanoun.  Minst 40 personer skadades. Sedan Israel inledde anfallet ”Operation höstmoln” för drygt en vecka sedan har 80 palestinier dödats.

EU är Israels viktigaste handelspartner. Israel har idag ett mycket förmånligt handelsavtal med EU. Handelsavtalet är dock inte ovillkorat. Det ställer bland annat krav på att mänskliga rättigheter skall respekteras.

Den svenske utrikesministern har starkt kritiserat de nyliga israeliska övergreppen och säger att landets agerande strider mot folkrätten. En suspendering av EU: s frihandelsavtalet med Israel skulle innebära en betydelsefull markering och en konkret påverkan för att förmå Israel att upphöra med övergreppen.

Detta har skett tidigare. Den tredje oktober 2005 beslutade rådet att partiellt suspendera partnerskap och samarbetsavtalet med Uzbekistan på grund av övergrepp och kränkningar av mänskliga rättigheter i landet.

Delar rådet den svenske utrikesministerns bedömning att de israeliska övergreppen på det palestinska folket utgör ett brott mot folkrätten, och är rådet redo att gå från ord till handling och suspendera EU:s frihandelsavtal med Israel?

Jens Holm


Publicerat

i

av

Etiketter: