Äntligen svar från Jan Eliasson

I somras när Isael anföll Gaza och Libanon som värst startade jag namninsamlingen ”Häv EU:s handelsavtal med Israel”. Drygt 3000 underskrifter samlades in på tre veckor. Jag lämnade över dessa till kabinettsekreterare Hans Dahlgren (även om jag bett om att få träffa Jan Eliasson) den 14 augusti.
�verlämnande av namnunderksrifter till Hans Dahlgren

Jag bad då om ett skriftligt svar från Jan Eliasson. Det har jag nu fått. Du kan läsa det här: Jan Eliasson svar om handelsavtalet med Israel (worddokument).

Det var kul att få ett svar från honom. Det finns en del intressanta saker i det fylliga svaret. Men tyvärr vill inte Eliasson verka för den troligen verkningsfullaste åtgärden mot Israel; att häva det frikostiga handelsavtalet. I avtalets inledning förbinder sig Israel att respektera mänskliga rättigheter. För vilken gång i ordningen har de inte kränkt detta? När Uzbekistan begick övervåld mot en etnisk minoritet förra året var EU snabba att häva samarbetssavtelet med dem (den 3 oktober 2005). Varför agerar man så mot ett land, men inte mot ett annat?

Läs också mitt tidigare inlägg om Jan Eliassons och socialdemokraternas internationella sekreterare som vill att avtalet ska ses över. Har regeringen verkligen stöd för sin Israelpolitik i sitt eget parti?


Publicerat

i

av

Etiketter: