S skärper sin Israelkritik?

Som jag skrivit tidigare är det på de mindre debatterna stora sanningar ofta sägs. Som idag när jag, en solig söndageftermiddag, debatterade valet och Palestinafrågan i Svensk Palestinska föreningens fullsatta källarlokal i Stockholm. En jättekul debatt för övrigt: Jag, Gustav Fridolin (mp) och Ann Linde, internationell sekreterare för socialdemokraterna, samt en mycket engagerad publik.

Och det var just vad Linde sa i slutet av debatten som var riktigt intressant. ”Jag vill inte att vi ska ha en militärattaché. Jag tycker att vi kan plocka hem honom.” Hon sa också att hon hoppades att nästa regering (som vi får utgå från hon menar blir en rödgrön sådan) ska se över EU:s frihandelsavtal med Israel utifrån den människorättsklausul som finns inskriven där. Det här var äntligen ett positivt besked i två otroligt viktiga frågor för att sätta press på Israel och få dem att sluta med sin ockupation, murbygge och systematiska dödande av palestinier. Sverige har ju en militärattaché i Tel Aviv som har till uppgift att stimulera militärt samarbete mellan Sverige och Israel. Handelsavtalet borde bort så länge Israel beter sig som de gör. Läs mer om min insamling från i somras då jag fick in över 3000 namnunderskrivfter på tre veckor.

Men det riktigt intressanta i detta är förstås: Vad säger den socialdemokratiska regeringen? Vad säger Eliasson? Persson? De har ju hårdnackat emotsatt sig dessa båda åtgärder som nu deras internationella sekreterare vill driva.

Idag har jag och Liza Boëtius en debattartikel i Upsala Nya Tidning: ”Europas grundlag införs smygvägen” Läs den gärna.


Publicerat

i

av

Etiketter: