Sundsvall II: Moderaterna för folkomröstning?

Åter i Sthlm efter en och en halv dag av valrörelse i Sundsvall. Det är oftast på de lokala debatterna som stora sanningar sägs. Imorse på TV4 Västernorrland när jag debatterade EU med moderaternas Per-Arne Arvidsson fd EU-parlamentariker lovade han att moderaterna kommer att verka för en folkomröstning om EUs grundlag, om den frågan kommer upp. Det var ju mycket intressant. Vänsterpartiet, Nej till EU och många andra har ju velat ha ett besked från moderaterna var de står i folkomröstningsfrågan. Då har svaret alltid varit nej.
Frågan nu är förstås om Arvidsson har stöd för ett ja till folkomröstning. Vad säger Reinfeldt? Vad säger borgaralliansen? Kan ingen kräva ett svar? Jag lovar att publicera det här.

På tal om raka besked. Igår kväll var det ju EU-debatt på restaurang Oscar i Sundsvall. Kul debatt för övrigt. Vi diskuterade bland annat det faktum att alkoholkonsumtionen har gått upp med 30 procent sedan Sverige anslöts till EU. Och med detta förstås en kraftig ökning av missbruket och langning till minderåriga. Orsaken till detta är förstås att Sverige har tvingats ta bort våra införselkvoter för alkohol som vi hade tidigare och att vi varit tvungna att sänka alkoholskatten. Mitt förslag var att vi skulle trotsa EUs krav på fri rörlighet för varor på den inre marknaden och införa strikta införselkvoter igen. Folkhälsan måste gå före intremarknadsfundamentalismen, helt enkelt. Kristdemokraten och miljöpartisten Eva Goës nickade instämmande.

Jag frågade sedan folkpartisten – anställd i EU-parlamentet för Cecilia Malmström och folkpartiet – vilket som var viktigast: lojalitet med EUs krav på fri rörlighet för varor på den inre marknaden eller värna om folkhälsan och rädda människoliv. Hans svar var lika snabbt som chockande: Den inre marknaden, förstås. Så går det när lojaliteten med EU-projektet överordnas allt annat. Utrymmet för de frisinnade och nykteristerna i folkpartiet blir allt mindre…


Publicerat

i

av

Etiketter: