Råvarurapporten: Stoppa matspekulationen

Nu har min första rapport i EU-parlamentet klubbats igenom. Röstsiffrorna var överraskande – och glädjande: 602 för, 19 mot och 62 som avstod. Rapporten är förstås en kompromiss, så det finns en del saker som jag inte riktigt gillar, men på det stora hela är den ett stort steg framåt där vi ställer krav på världshandeln.

Hela rapporten kan läsas här: HOLM_rÃ¥varor.doc (word). En handfull ändringsförslag har tillkommit, vilket gör texten bättre än det som går att läsa ovan.

Några av de krav som vi lyfter i rapporten är (art avser artikelnr i rapporten):

Diversify the economies of developing countries (art 11, 12, 14)
Humanitarian aid to stop the food crisis (amendment)
Stabilize world prices, Flex system (art 19)
Trade agreements: Assesments from climate, gender and dev. perspective (art 23)
Link trade and climate change (art 26, 31, 32)
Fair Trade as a purchasing policy for all EU institutions (art 28).
Reconsider agrofuel and meat consumption (art 25, 29)

Ursäkta att det är på engelska, det är taget från min presskonferens.

Läs också vårt pressmeddelande samt mitt tidigare tal (på bloggen):

Handla rättvist och motverka spekulation på mat 
Det senaste året har livsmedelspriserna i världen stigit med närmare 40 procent. Vetet kostar 50-80 procent mer idag än i fjol och majs kostar 30 procent mer. Detta drabbar utvecklingsländerna hårdast, eftersom de är stora nettoimportörer av livsmedel. Idag antog EU-parlamentet Jens Holms (v) rapport om råvaruhandel.
 
Parlamentet höll med Holm om att spekulationer på den internationella råvarumarknaden orsakar snabba och stora prisförändringar.
– Spekulationerna måste fås under kontroll, säger Jens Holm (v), EU-parlamentariker. Det behövs internationella mekanismer som dämpar prissvängningarna och utvecklingsländer måste ha rätt till att stödja lokal produktion av livsmedel.
 
Parlamentet delade också Holms oro över över att en växande andel av jordens tillgångar används till köttproduktion.
– Köttkonsumtionen i världen har femdubblats sen 50-talet, säger Jens Holm. Den största delen av världens jordbruksarealer används till att producera djurfoder, och den resterande regnskogen i världen skövlas systematiskt för att producera hamburgare. Detta är ett vansinne som måste ta slut.
 
Parlamentet stödde hans uppmaning till kommissionen att finna mekanismer som motverkar skogsskövling. Parlamentet krävde också humanitärt bistånd till länder som drabbats av livsmedelskrisen.
 
Parlamentet röstade för Holms förslag att EU-myndigheterna ska kräva hållbarhetskriterier och Rättvis handel i alla sina inköp. 
– Vi uppmanar alla EUs institutioner att upphandla produkter som är i linje med Rättvis handel. Det här är ett stort steg framåt. EUs institutioner upphandlar för mångmiljonbelopp varje år.
 
Parlamentet kritiserar felaktig produktion av biobränsle som kan äventyra livsmedelsförsörjningen, och ställde krav på kommissionen att ta fram kriterier för hållbara biobränslen.
 
– Vi måste garantera att en ökad odling av biobränslen inte förstör den biologiska mångfalden eller driver på ökade priser på livsmedel. Därför behöver vi sociala och miljömässiga krav på biobränslen. Det är helt oacceptabelt när livsmedel blir biobränslen som förbränns i bilarna i den rika västvärlden, medan hundratals miljoner människor går hungriga till sömns varje kväll.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Råvarurapporten: Stoppa matspekulationen”

  1. Profilbild för BoB
    BoB

    Bra jobbat!
    BoB

  2. Profilbild för Janne Bengtsson
    Janne Bengtsson

    Intressant, sånt här får man inte läsa mycket om i traditionella media. Trots att media påstås vara så vänster.