Djurindustrierna och smittspridningen

Förra veckan deltog jag i en diskussion om Djurens Rätts rapport om åtgärder för att förhindra smittspridning i djurfabriker. Det är allmänt känt att merparten av våra infektionssjukdomar härrör från djuren. Med den intensiva djuruppfödningen som vi har i Sverige och hela den industrialiserade delen av världen kan en smitta spridas snabbt som en präriebrand om ett djur blir sjukt. Coronapandemin är ännu ett exempel på hur smitta spridits från djur till människor. Under pandemin har vi dessutom sett hur viruset spridits på svenska och danska minkfarmer.

I dagsläget är södra Sverige drabbat av en annan smitta, fågelinfluensan. Om det viruset muterar och sprids till människor kan vi ha en ny pandemi på halsen. Jag skriver om detta i min bok Pandemin som möjlighet och hade frågan uppe med dåvarande landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) i april i fjol.

Nedan Djurens Rätts förslag i korthet. Vänsterpartiet har länge drivit att animaliesubventionerna ska avskaffas, minskad köttkonsumtion och en mindre intensiv djurhållning. Så, förslagen är helt i linje med vår politik.

Djurens Rätts förslag i korthet:
1. Återinför avelsförbud på minkfarmer och sätt ett slutdatum för att hålla minkar i bur.
2. Inför ett slutdatum då mer än 100 djurenheter* inte längre får hållas på samma gård, för att minska antalet företag med storskalig djurhållning.
3. Inför avståndskrav mellan gårdar som har samma djurarter för att minska riskerna för smittspridning dem emellan.
4. Inför ett slutdatum för när djur inte längre får transporteras i mer än fyra timmar, för att minska spridning av smitta över landet.
5. Inför mål i livsmedelsstrategin om halverad köttkonsumtion till 2030.
6. Rikta om subventioner från kött- och mejeriproduktion till att främja svensk odling och förädling av växtbaserade proteiner.
7. Ge ökade anslag till djurfri forskning och ta fram en handlingsplan för att minska antalet djur som används i djurförsök.

  • En djurenhet är exempelvis en ko, 10 minkhonor eller 100 höns i enlighet med Miljöprövningsförordning (2013:251). Idag krävs redan anmälan om verksamhet av miljöskäl om mer än 100 djurenheter hålls på en gård (exempelvis 100 kor, 1000 minkhonor eller 10 000 höns).


Publicerat

i

av