Stockholm – Oslo under tre timmar

I Norge planeras för bättre järnvägsförbindelser till Sverige. Förhoppningen är att kunna resa mellan Stockholm och Oslo på under tre timmar. Men vad gör Sverige för att det ska bli verklighet? Läs min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) hos riksdagen eller nedan.

Järnvägen mellan Stockholm och Oslo
Skriftlig fråga 2021/22:751, 2022-01-13 av Jens Holm (V) till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Varje år görs 1,4 miljoner flygresor mellan Stockholm och Oslo. Endast en liten del av svenskarna och norrmännen tar tåget mellan våra nordiska huvudstäder. I dag tar det alldeles för lång tid att resa mellan Stockholm och Oslo, och avgångarna är få. Med fler och snabbare tågförbindelser skulle flygandet minska kraftigt, vilket skulle vara positivt för klimatet och utvecklingen mellan huvudstäderna. Det är fullt möjligt att uppnå detta, men då måste regeringen agera.

Glädjande nog har både det norska stortinget (mars 2021) och regeringen (september 2021) beslutat att utreda snabbare järnvägsförbindelse mellan Stockholm och Oslo. Här i Sverige går det tyvärr långsammare, trots att vi är många i riksdagen som ligger på och att engagemanget lokalt och regionalt för snabba tågförbindelser till Norge är stort. Det offentligt ägda bolaget Oslo‑Stockholm 2.55 har exempelvis tagit fram ett konkret kostnadseffektivt förslag för hur sträckan Stockholm–Oslo ska kunna köras på under tre timmar genom att utveckla befintlig järnväg och komplettera med en ny bana över gränsen mellan Sverige och Norge.

Trafikverket föreslår i förslaget till nationell infrastrukturplan att det bör göras en gemensam svensk-norsk utredning till utveckling av järnvägen Stockholm–Oslo. Trafikverket skriver följande:

”En dialog mellan Jernbanedirektoratet och Trafikverket har inletts och myndigheterna är överens om att det vore värdefullt att genomföra en gemensam utredning som bl.a. undersöker möjligheterna att etappvis utveckla stråket samt ser över alternativa sätt att finansiera föreslagna åtgärder.” (sidan 143)

Trafikverket vill med andra ord gå vidare med stråket Stockholm–Oslo, men anser sig inte kunna agera utan ett konkret uppdrag från regeringen. Norge har redan gått vidare och har, enligt den information jag har fått, nu utsett en projektledare för järnvägsförbindelsen. Norska regeringen och myndigheter förväntar sig nu att Sverige ska agera.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

Avser ministern att ge Trafikverket i uppdrag att tillsammans med sina norska motsvarigheter utreda hur järnvägssträckan Stockholm–Oslo ska kunna utvecklas och finansieras i enlighet med resonemanget ovan?


Publicerat

i

av