Lägg ner Bromma nu – för klimatets skull

Vi skriver i ETC om vikten av att lägga ned Bromma flygplats. Läs där eller nedan.

Lägg ner Bromma nu – för klimatets skull
ETC, 2021-09-04

Det är knappt två veckor sedan de enorma översvämningarna i Gävle. De omfattande regnen kom efter en sommar av stekande hetta och nya värmerekord. På andra sidan Atlanten pågår orkansäsongen med orkaner som fått extra styrka av den ökade uppvärmningen av havet och FN:s klimatpanel IPCC varnade nyligen för att den pågående klimatförändringen är omfattande, snabb och i vissa fall saknar motstycke.

Den som nu inte begriper att vi som samhälle måste göra allt vi kan för att möta klimatförändringen blundar för verkligheten. Vi måste agera såväl globalt som lokalt.

Men trots extremvädret, och trots varningarna från IPCC, så hamnar inte klimatfrågan högst på dagordningen. Inte ens när det klimatskadliga flyget diskuteras. Tvärtom verkar politiker på alla nivåer tro att problemen ska lösas någon annanstans och att vi har gott om tid på oss. Det är väldigt oroväckande.

För när regeringens utredare på tisdagen meddelade att det är möjligt att lägga ner Bromma flygplats gick ett flertal riksdagspartier genast ut och sa nej. Detta trots att flyget står för upp till fyra-fem procent av människans globala klimatpåverkan och trots att det konstaterats att vi med dagens takt på utsläppen inom tio år kommer att passera Parisavtalets mål om 1,5 graders temperaturhöjning, vilket är tio år tidigare än forskningen tidigare förutspått. Vi måste helt enkelt ställa om till mer hållbara transporter.

Att flygresorna från just Bromma flygplats inte ensamt står för hela den svenska klimatpåverkan är förstås självklart. Men en nedläggning av flygplatsen ger en konkurrensfördel till tåg och andra färdmedel. Att lägga ner Bromma flygplats är därför ett viktigt steg i omställningen till mer hållbara transporter i Sverige och det är dessutom symboliskt viktigt att klimatet för en gång skull överordnas andra frågor. Det vore positivt för framtiden.

Vänsterpartiet har länge drivit frågan om en nedläggning av Bromma flygplats i syfte att minska flygets klimatpåverkan. Klimathotet är akut och att vi måste ställa om så att människor har möjlighet att färdas på hållbara sätt. Då måste flyget prioriteras ner, och andra färdmedel prioriteras upp. Det finns ingen tid att förlora. Regeringen måste agera nu.

Jens Holm (V), klimatpolitisk talesperson och ordförande riksdagens trafikutskott
Rikard Warlenius (V), klimatpolitisk talesperson Stockholms stad


Publicerat

i

av

Etiketter: