Lägg ned Bromma flygplats nu

Redan då S/MP-regeringen tillsatte utredningen om Bromma flygplats var vi kritiska. Varför utreda när vi är överens om att flygplatsen ska läggas ned? Pandemin har gjort att i princip allt flygande till och från Bromma har lagts ned. NU är rätt läge att avveckla Bromma. Inte återuppta flygandet (något som nu annars sker pö om pö).

Nu föreslår regeringens utredare att Bromma ska läggas ned 2025-2027. Med en sådan lång tidshorisont är risken uppenbar att det inte blir någon nedläggning alls. Statliga Swedavia, som äger och driver både Bromma och Arlanda, vill ha en skyndsam nedläggning av Bromma. Vi i Vänsterpartiet instämmer. Det finns så stora vinster för Stockholm att ersätta flygplatsen med nya bostäder, jobb och grönområden. Det blir förstås ett lyft för alla stockholmare att slippa buller och lokala utsläpp från Bromma, men vi har även en historisk möjlighet att på allvar minska utsläppen av växthusgaser från flyget genom att lägga ned Bromma och verka för minskat flygande.

Pandemin har i grunden förändrat våra beteenden. Med rätt insatser – som nedlagda flygplatser och flyglinjer – kan det klimatskadliga flygandet dämpas. Flygresor kan ersättas med digitala möten och tåg. Men för att det ska ske behövs politiska insatser. Att avveckla Bromma flygplats är en sådan.

Till regeringen; ta fasta på utredningens uppmaning om att besluta om en nedläggning av Bromma flygplats, men se till att avveckla fortare än föreslaget.

Till de borgerliga; kom ihåg att ett upprätthållande av Bromma redan har kostat stora summor från skattebetalarna och kommer så fortsätta att göra. Är det ett ansvarsfullt hanterande av våra gemensamma resurser?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Lägg ned Bromma flygplats nu”

  1. […] Utredningen överlämnades 31 augusti till infrastrukturminister Tomas Eneroth som inom kort ska träffa riksdagens trafikutskott. Utskottets ordförande, Jens Holm, V, sammanfattade sin egen ståndpunkt: ”Lägg ned Bromma flygplats nu.” […]