Märk drivmedlen korrekt

Drivmedel som framställs med fossil energi ska inte få märkas som förnybar, hållbart, fossilfritt eller liknande. Tänker svenska regeringen agera? Läs min skriftliga fråga till miljöminister Per Bolund (MP) nedan eller här.

Hållbara drivmedel
2021-05-26, 2020/21:2987 av Jens Holm (V) till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

TV4 har i flera uppmärksammade reportage avslöjat hur biodrivmedel marknadsförs som ”fossilfria” och ”förnybara” när de i själva verket har tillverkats med fossila energikällor. Detta är exempelvis fallet med biodieseln HVO100 som raffinerats med fossil naturgas.

Det är viktigt att kunder vet vad som saluförs, och staten bör endast stödja drivmedel som är socialt och ekologiskt hållbara. Förnybartdirektivet (direktiv EU 2018/2001) är nu omarbetat på EU-nivå, och i Sverige pågår nu arbete med att implementera direktivet i form av lag, förordning och föreskrifter. Direktivet ger möjlighet att inkludera utsläpp av växthusgaser från fossila insatsvaror som härrör från framställningsprocessen.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

Avser ministern att vidta åtgärder för att märkning av och information om drivmedel stärks så att även råvaror och utsläpp från framställningsprocessen framgår tydligare?


Publicerat

i

av