Högt pris för djurfabrikerna

Vi är ju vana med att köpa billigt kött, ägg och mjölk i våra butiker. Det är billigt för att det är kraftigt subventionerat, och för att djuren får lida i den fabriksmässiga uppfödningen. Galna kosjukan, svinpest, blåtunga, herpes, rabies, corona (minkar) och nu senast fågelinfluensa är några exempel på sjukdomar som kan sprida sig bland djurfabrikerna. När ett utbrott sker måste djur avlivas och lokalerna saneras. Jag har skrivit om detta här.

Vad färre talar om är vem som betalar priset för de smitthärdar. Ja, vem är det? Jo, det är du och jag. Enligt svensk och EU-lag ska djurindustrierna ersättas för avlivning, sanering, produktionsbortfall och förlorat djurvärde. Just nu grasserar fågelinfluensan med full kraft i södra Sverige. Sju anläggningar har hittills drabbats och 2,1 miljoner fåglar har avlivats, varav 1,3 miljoner vid Sveriges största äggproducent CA Cedergrens i Mönsterås.

Jag bad Riksdagens utredningstjänst ta reda på vad detta kostar skattebetalarna. Summa: 340 miljoner kronor. Och då är alla kostnader är ännu inte inräknade.

Det billiga köttet, äggen och mjölken har ibland ett högt pris. Det priset är vi alla med och betalar. Rimligt?

Läs gärna hela rapporten från RUT.


Publicerat

i

av

Kommentarer

2 svar till ”Högt pris för djurfabrikerna”

  1. […] som finansierar avlivning, sanering, produktionsbortfall och s k förlorat djurvärde. Senast kostade det samhället 340 miljoner kronor, enligt en uträkning som riksdagens utredningstjänst gjorde för min räkning. Vad notan slutar […]

  2. […] som finansierar avlivning, sanering, produktionsbortfall och s k förlorat djurvärde. Senast kostade det samhället 340 miljoner kronor, enligt en uträkning som riksdagens utredningstjänst gjorde för min räkning. Vad notan slutar […]