Luftfartsverket och Sveriges flygtrafikledning

Inte rimligt att personalen på Luftfartsverket inte omfattas av korttidspermitteringen och att inget annat stöd heller utgår. Ser fram emot ett positivt svar på denna fråga som du kan läsa nedan eller här.

Luftfartsverket och Sveriges flygtrafikledning
Skriftlig fråga 2019/20:1249, 2020-04-23
Till Tomas Eneroth av Jens Holm (V)
I och med coronakrisen har nationell och internationell flygtrafik i det närmaste avstannat helt. Luftfartsverket utgör en central del av svensk infrastruktur med ansvaret för en väl fungerande civil och militär flygtrafiktjänst i svenskt luftrum. Luftfartsverket ska även genomföra ett antal regeringsuppdrag, i huvudsak riktade till Försvarsmaktens behov. Flygtrafiktjänsten är och måste hanteras som en del av hela flygkedjan och måste fungera för att det ska gå att flyga civilt och militärt, nationellt såväl som internationellt. Luftfartsverket, vars finansiering till ca 3/4 består av avgifter från de civila flygande kunderna, har nu på kort tid tappat största delen av sina intäkter – men alla kostnader finns kvar.

Den rådande situationen sätter ljuset på att denna finansieringsmodell är undermålig. Det behövs på längre sikt ett mer robust ramverk som kan garantera leverans av flygtrafikledning även i kristider.

Luftfartsverket omfattas inte av den lagstiftning som möjliggör s.k. korttidsarbete och har heller inte beviljats ekonomiskt stöd av uppdragsgivaren och ägaren; staten.
Luftfartsverket har, av ekonomiska skäl, i dagarna varslat 500 medarbetare om uppsägning. Det är uppenbart att en stor del av svensk flygtrafikledning nu är hotad, något som fackförbundet ST har påpekat för regeringen och trafikutskottets och försvarsutskottets ledamöter. De vädjar om ett skyndsamt agerande för att värna flygtrafikledningen i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:
Avser ministern verka för att ekonomiska medel tillförs Luftfartsverket för att de ska kunna fullfölja sitt arbete alternativt att de anställda på Luftfartsverket ska kunna omfattas av regleringen kring korttidspermitteringar?

Jens Holm (V)


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Luftfartsverket och Sveriges flygtrafikledning”