Förbifart Stockholm är en klimatkatastrof

Vi skriver i ETC idag om klimatkatastrofen Förbifart Stockholm. Läs där eller nedan.

Förbifart Stockholm är en klimatkatastrof
ETC, 2019-09-18
Varför ska skattemedel gå till att ­stimulera ökad bilism? Befolkningen i Region Stockholm växer och för att nå klimatmålen måste bil­trafiken minska. Enligt Stockholmsöverenskommelsens prognos så måste biltrafiken öka för att med trängselavgifter finansiera den 45 miljarder dyra motorvägen Förbifart Stockholm. Hur ska Förbifarten finansieras om biltrafiken minskar? Vem ska betala om motorvägen blir ännu dyrare?

Om vi ska nå klimatmålen så måste fler ställa bilen och istället ta bussen, cykeln eller gå till jobbet. Vi vill använda de 45 miljarderna till att bygga ut kollektivtrafiken. Då skulle vi få en modern, klimat­smart och tillgänglig kollektivtrafik i världsklass. Vi vill se en kraftig utbyggnad av spår, fler snabb­ussar samt bättre cykelbanor. En väl utbyggd kollektivtrafik minskar utsläppen, kortar bilköerna och ger bättre luftkvalitet.

Fler trafikforskare slår fast att det inte går att bygga bort bilköer. Tvärtom så leder fler motorvägar till fler bilar. Enligt Trafikverkets prognos så kommer biltrafiken att öka med 49 procent till år 2030. Samtidigt har vi bundit oss vid klimatmål som kräver en kraftig minskning av biltrafiken med 20-25 procent till år 2030. Det går inte ihop.

I dag står bilisterna för 90 procent av utsläppen från arbetspendling samtidigt är det resenärer inom kollektivtrafiken som allra mest drabbas av förseningar. Majoriteten av stockholmarna föredrar nya pendel- och tunnelbanelinjer framför Förbifart Stockholm enligt en undersökning av Demoskop. Åtta av tio vill se mer kollektivtrafik och cykelvägar för att lösa stadens trafikproblem, enligt DN/Synovate.

Alla tjänar på en kraftig utbyggnad av kollektivtrafiken. Om vi samtidigt sänker priset på SL-kortet eller gör det avgiftsfritt så kommer fler att välja det som är bäst för klimatet.

Just nu står delar av bygget av Förbifart Stockholm stilla eftersom företaget som byggde på Lovön inte kunde garantera säkerheten för sina anställda. Trafikverket bröt kontraktet och nu har det italienska bolaget stämt Trafikverket och kräver ett skadestånd på 836 miljoner kronor.

De har redan sprängt tunnlar och berett mark. Vi kan använda bergrum till andra aktiviteter som bibliotek, livescener och replokaler. En modern storstad måste ge plats för både kollektivtrafik och kultur.

Nu är det dags att den blågröna majoriteten i Stadshuset och Region Stockholm lyssnar på väljarna och satsar på mer kollektivtrafik istället för på motorvägar. Egentligen håller MP med oss. De skriver på sin hemsida: ”Miljöpartiet anser fortfarande att Stockholm behöver mer och bättre kollektivtrafik, inte fler motorvägar.”

Jens Holm (V) Klimatpolitisk tales­person och riksdagsledamot

Anna Sehlin (V) Regionråd i opposition i Region Stockholm


Publicerat

i

av

Etiketter: