Stoppa mätarfusket i bilar

Tusentals mätarställningar manipuleras i bilar varje år i Sverige. Enligt en granskning som TV4 gjort kan det handla om så många som 114 000 bilar och 25 000 lastbilar. Genom att backa kilometermätaren kan bilen rendera ett mycket högre andrahandsvärde vid försäljning. Detta är ett oskick som måste stoppas. Att sälja en bil med felaktiga mätaruppgifter är straffbart, men att manipulera kilometermätaren i sig är faktiskt inte olagligt. Nu kräver jag och flera andra riksdagsledamöter att regeringen agerar mot mätarfusket.

Läs min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) nedan. Se gärna inslaget i TV4 från igår, där jag medverkade.

Fusk med mätarställningen i bilar
2019-01-30, Skriftlig fråga till Tomas Eneroth (S) av Jens Holm (V)
TV4 har nyligen avslöjat att mätarställningen i tusentals bilar i Sverige har manipulerats. Genom att backa tillbaka kilometermätaren i fordonet kan bilen framstå som att ha kört färre mil och rendera ett högre andrahandsvärde vid försäljning. Köparen av en bil med manipulerad kilometermätare blir lurad, med det är vid sidan av en konsumentfråga också en miljö- och säkerhetsfråga om vi har tusentals bilar som gått många fler mil än vad som officiellt uppges. I dagsläget är det inte olagligt att ändra mätarställningen i en bil i Sverige. I flera andra länder är det olagligt. Diskussioner har förts inom EU att göra det olagligt att manipulera kilometermätare i fordon, men än så länge har inget hänt på området.

Statliga Bilprovningen har nyligen aviserat att de ska kontrollera kilometerställningen noggrannare vid kontrollbesiktningar för att stävja fusk med mätarna. Det är bra, men löser inte hela problemet.

Jag vill därför fråga statsrådet:
Avser statsrådet att vidta åtgärder för att stoppa manipulerade kilometermätare i fordon?

………………………………………

Jens Holm (V)


Publicerat

i

av

Etiketter: