Vi måste göra mycket mycket mer för klimatet

Med nuvarande klimatåtaganden (de som gjordes i Paris) går världen mot en temperaturökning på 3 grader C, istället för 1,5 grader. Får att världen ska kunna begränsa den globala uppvärmningen till max 2 grader C behöver världens klimatambitioner trefaldigas. Ska vi hålla oss under 1,5 grader C behöver vi göra fem gånger mer för att minska världens utsläpp än vad som idag görs. Det är ord och inga visor från FNs senaste klimatrapport ”Emissions Gap Report 2018”

Vi måste alltså göra tre till fem gånger mer än vad vi gör idag. Dessutom har rika länder som Sverige ett extra stort ansvar för att gå före och minska utsläppen. Snart börjar FNs klimattoppmöte COP24 i Polen. När kan vara ett bättre tillfälle än redovisa högre ambitioner i klimatpolitiken än då? Frågan är om Sverige och EU kommer att göra det? Jag HÖR att det finns ett intresse från t ex den svenska regeringen, men det jag är intresserad av är vad de GÖR.

Läs rapporten (el iallafall sammanfattningen). En av de viktigaste det här året!

SVT har också gjort en intressant faktaruta om hur olika länder; Mexiko, Indonesien, Brasilien, Kanada m fl, har kombinerat högre bränslepriser (för att minska utsläppen) med olika former av stöd till befolkningen. Att kombinera utsläppsminskningar med ekonomisk omfördelning är en god idé.

 


Publicerat

i

av

Etiketter: