För en politik på djurens sida – på riktigt

Jag svarar på miljöpartisten Ulf Kamnes inlägg om djurpolitik. MP har en bra politik för djuren, men varför stoppade de inte pälsindustrin när de hade chansen? Läs i Syre eller nedan.

För en politik på djurens sida – på riktigt
Syre, 2018-09-05
Det är bra att Ulf Kamne (MP) lyfter ett antal viktiga reformer som skulle göra tillvaron bättre för djuren. Jag har förstått att MP och V tillsammans fått igenom flera bra reformer i Göteborg, bland annat mer vegetariskt i skolan. Men det mesta som Kamne lyfter fordrar beslut på nationell nivå, och är ofta sådant som vi redan behandlat i riksdagen. Då har vi dessvärre inte alltid kunnat lita på Miljöpartiet.

Efter flera års väntan lade S/MP-regeringen i våras fram förslag till ny djurskyddslag. Även om den innehåller en del positivt, går det inte att komma ifrån att förslaget som helhet var en besvikelse för djuren.

Cirkus med sjölejon och elefanter förbjuds, men det är obegripligt att S och MP inte passade på att sätta stopp för alla vilda djur på cirkus. Och varför gick inte regeringen på den tidigare utredningens förslag om obligatorisk märkning och registrering av katter? Kamne nämner med rätta vikten av att betesdjur kan få gå utomhus, men något sådant krav formulerades tyvärr inte i den nya djurskyddslagen. När vi i V i samband med behandlingen av den nya lagen föreslog att fler djur skulle ges rätt till utevistelse och att uppbindning skulle förbjudas röstade MP och andra partier ned det förslaget.

Men det största sveket var ändå det mot den 1 miljon minkar som lider i den svenska pälsindustrin. Här hade regeringen kunnat lägga fram ett förslag som hade satt stopp för denna djupt oetiska verksamhet. Men istället valde S och MP att uppdra åt Jordbruksverket att – återigen – utreda verksamheten.

Att regeringen inte gick fram på samma sätt som i flera andra europeiska länder och stoppade pälsindustrin är det verkligt stora sveket. De hade kunnat få igenom pälsstoppet endast genom en ändring av de nu gällande föreskrifterna om minkuppfödning. De var alltså inte ens beroende av en riksdagsmajoritet. Men istället valde S/MP-regeringen tillsätta ännu en utredning. Är det inte NU det gäller?

Det är bra att MP i Göteborg driver minskad köttkonsumtion. I riksdagen har vi i Vänsterpartiet, som enda parti, motionerat om en minskad köttkonsumtion med konkreta målsättningar. Men varje gång vi lyft våra förslag om mindre kött har det avfärdats av S/MP-regeringen, ibland av Miljöpartiet direkt. Så var det när jag debatterade med konsumentminister Per Bolund (i riksdagen 20/12–16) då ministern ansåg att minskad köttkonsumtion skulle lösas av konsumenternas ”klimatsmarta val”. Vi politiker hade uppenbarligen inget ansvar.

Hur djur behandlas blir en allt viktigare fråga för svenska folket. Allt fler drar ned på sin köttkonsumtion, blir vegetarianer eller engagerar sig för djuren på annat sätt. Vi i Vänsterpartiet kommer fortsätta att verka för djuren på alla sätt vi kan, och jag noterar att Djurens Rätt amser att Vänsterpartiet varit det bästa partiet för djuren under mandatperioden. Hög tid för politik på djurens sida.

Jens Holm (V), riksdagsledamot och djurpolitisk talesperson


Publicerat

i

av

Etiketter: