Stoppa svensk pälsindustri

Idag skriver jag och Ida Legnemark (V, Borås) i Borås Tidning om att pälsindustrin borde avvecklas, minimera antalet djurförsök, mer vego och fler djurskyddskontroller. Läs inlägget hos Borås Tidning eller nedan.

Stoppa svensk pälsindustri
Borås Tidning, 2018-04-16
Frågan om djurens villkor är i högsta grad politisk. För fyra av tio väljare är djurfrågorna viktiga i valet, enligt en opinionsundersökning från Novus gjord på uppdrag av Djurens rätt. Behovet av en modern djurskyddslag är skriande. För Vänsterpartiet är det viktigt att den nya djurskyddslagen säkerställer att djur i Sverige ska ha rätt till ett naturligt beteende. Många kopplar också djurs villkor till klimatfrågan och allt fler väljer att äta vegetariskt. Det är en positiv utveckling som kan stimuleras ytterligare genom kloka politiska beslut. Vänsterpartiet vill bland annat:

* Minimera antalet djurförsök.
* Stoppa pälsindustrin.
* Öka andelen vegetarisk och vegansk kost i offentlig sektor.
* Öka anslagen till djurskyddskontroller.

När vi nyligen besökte forskningsinstitutet Rise i Borås tog vi med stort intresse del av utvecklingen av alternativ till djurförsök. Djurförsök innebär att djur utsätts för lidande. Ett djur kan utnyttjas i samma försök i allt från en tidsperiod av timmar till flera år. Förutom det uppenbart oetiska med djurförsök är det dessutom mycket kostsamt. Tillgång till alternativa testmöjligheter skulle därför kunna gynna forskning och utveckling.

Vänsterpartiet vill ta fram en handlingsplan med konkreta åtgärder för att radikalt minska antalet djur i försök, samt årlig sektorsvis avstämning för att säkerställa att antalet djur i försök ständigt minskar. Vi ser det nyinrättade så kallade 3R-centret för alternativ till djurförsök som ett bra första steg bort från djurförsöken.

Vi välkomnar att den norska regeringen nyligen beslutat om en ”kontrollerad avveckling” av landets pälsindustri. Vi vill att Sverige ska gå samma väg. Pälsindustrin i Sverige har vid ett flertal tillfällen dömts ut av forskare och veterinärer eftersom djuren på farmerna inte ges möjlighet till ett naturligt beteende. Därför var det en stor besvikelse när regeringen nyligen presenterade förslag till ny djurskyddslag, men endast med kravet att fortsätta att utreda pälsindustrin. Det är dags att göra det systematiska utnyttjandet av minkar i minimala burar till historia även i Sverige. Förutom Norge har även Storbritannien, Nederländerna, Schweiz, Österrike, Kroatien samt nu senast Tyskland och Tjeckien fattat beslut om förbud eller hårda funktionskrav på pälsdjursuppfödning.

Allt fler svenskar äter vegetariskt och framför allt bland yngre personer är intresset stort för vegetarisk och vegansk kost. Minskad köttkonsumtion kan kopplas både till omsorg om djuren och till en önskan om att minska sin klimatpåverkan. För att förstärka denna positiva trend kan inte minst politiken på den lokala nivån fatta beslut om mer vegetarisk och vegansk kost i offentlig sektor.

I Borås har Vänsterpartiet ihop med Miljöpartiet och Socialdemokraterna beslutat om försök med vegansk grundbuffé med tillbehör samt att redovisa olika måltiders klimatpåverkan på gymnasieskolorna.

Att bygga ett samhälle med respekt för djuren är en del av byggandet av ett hållbart och rättvisare samhälle. Även de som inte kan göra sin röst hörd, djuren, förtjänar respekt.

Jens Holm (V), riksdagsledamot
Ida Legnemark (V), gruppledare, Borås


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Stoppa svensk pälsindustri”

  1. Profilbild för hans ryttman

    Helt riktigt! Men den svenska jakten är Sveriges största djurskyddsproblem. 100 000-tals djur skadas varje år. Om slakterier skadade och sårade 100 000-tals djur varje år skulle de inte få existera. Men jakten som är ett nöje för de som utför dödandet där tillåts det!
    Hans Ryttman