Lägg ned pälsindustrin

Idag är jag med på Studio ett (Sveriges radio, P1 strax efter 16.00) för att diskutera pälsindustrin i Sverige. I Norge har regeringen nyligen kommit överens om att förbjuda pälsindustrin där. En ”kontrollerad avveckling”, som de kallar det, ska se till att från och med 2025 ska uppfödning av minkar och rävar vara ett minne blott i landet. I Norge är inte heller pälsdjursuppfödning någon jätteverksamhet, men det handlar ändå om 250 farmer som kommer att avvecklas, vilket kan jämföras med Sveriges 70.

Det är dags att Sverige går samma väg. Det är dags att göra det systematiska utnyttjandet av minkar i minimala burar till historia även i Sverige. Förutom Norge har även Storbritannien, Nederländerna, Schweiz, Österrike, Kroatien samt nu senast Tyskland och Tjeckien fattat beslut om förbud eller hårda funktionskrav på pälsdjursuppfödning.

Vår djurskyddslag slår fast att djur ska hållas väl (§2) och ges möjlighet till ett naturligt beteende (§4). Inget av det är fallet i den svenska pälsindustrin där uppskattningsvis 1 miljon minkar hålls i minimala nätburar utan möjlighet till naturligt beteende. Ett naturligt beteende för en mink är att röra sig över stora ytor, söka föda, klättra och simma. Det är beteende som de inte kan utföra på farmerna. Minkarna på svenska farmer far därför illa, något som märks i s k stereotypt beteende, självstympning, passivitet eller att de får magsår.

Pälsindustrin i Sverige har vid ett flertal tillfällen dömts ut av forskare och veterinärer när djuren inte kan bete sig naturligt. Den stora pälsnäringsutredningen 2003 konstaterade också att den svenska pälsindustrin inte lever upp till djurskyddslagens krav på naturligt beteenden och gav industrin till 2010 på sig att leva upp till lagens krav. Utredningen om ny djurskyddslag (2011) pekade också på att pälsindustrin inte uppfyllde lagens krav. Men idag ser farmerna i praktiken ut som då. Därför är det hög tid att avveckla pälsindustrin. Vi i Vänsterpartiet har föreslagit det flera gånger, nu senast i vår motion Respekt för djuren där vi kräver ändringar i djurskyddslagen så att pälsindustrin avvecklas.

Trots att S och MP tidigare lovat en avveckling av pälsindustrin i Sverige väljer de nu att återigen utreda verksamheten (se utredningsdirektivet här). Det är under all kritik, vilket jag framfört och återigen kommer att säga idag på radion.


Publicerat

i

av

Etiketter: