Grisar har också rättigheter

grisdebatt_JH

I tisdags debatterade jag med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht om Jordbruksverkets förslag om försämrade uppfödningsvillkor för grisar. Jordbruksverket lägger fram förslaget med argumentet om att konkurrenskraften i svensk livsmedelsindustri måste stärkas, och att det är ett mål från den s k livsmedelsstrategin. Men livsmedelsstrategin säger också att djurskyddet inte ska försämras. Paradoxalt nog talade landsbygdsministern vitt och brett om det goda svenska djurskyddet, men i samma mening försvarade han Jordbruksverkets försämringar. Hur får han ihop det?

Intressant var också att Bucht försökte göra gällande att det fanns vetenskapligt stöd för försämringarna. Vilket då?, frågade jag. Kunde ha ge exempel på en enda oberoende forskare som kunde styrka att tidigare avvänjning av smågrisar (som förslaget handlar om) stärker djurens välfärd. Nej, det kunde han inte.

Jordbruksverkets föreskrifter ska träda i kraft den 1 december, så än finns det chans att stoppa dem. Grisar har väl också rättigheter?

Se hela debatten här.

Se också Djurens Rätts referat av debatten.


Publicerat

i

av