COP21 – gör om gör rätt

Ett nytt förslag till avtal är nu presenterat av COP21:s ordförande Laurent Fabius. Dessvärre har nästan ett dygn av förhandlingar inte fört processen framåt. Stora delar av avtalet är helt otillräckligt. Det nya avtalet i korthet (se mina tidigare analyser och här):

Klimatmål
Det är extremt allvarligt att det inte finns en enda konkret siffra för hur mycket utsläppen ska minska till 2050. Istället får progressiva länder nöja sig med att temperaturen ska begränsas till ”well below 2 grader” samt med en ambition om 1,5 grader C. Men det är fluffigt formulerat.
Tacksam över att resonemanget om klimatneutralitet är borta. Men med detta hade man öppnat för att kompensera fortsatta utsläpp med skogssänkor och uppköp av osäkra utsläppskrediter.

Finansiering
Det är skandal att ingen konkret siffra finns angiven i avtalstexten (endast referens i beslutet, som inte är folkrättsligt bindande). I Köpenhamn (2009) kom man överens om 100 miljarder dollar/år fr o m 2020. Att den siffran nu inte finns med är extremt dåligt och ett kraftigt steg bakåt. Enligt flera uppgifter har både Sverige och EU motarbetat en konkret siffra om klimatfinansiering. För det finns inga ursäkter. Skandal!

Tekniköverföring
Som i gårdagens text men kortare. Fluffigt formulerat men inget om att hinder för tekniköverföring (pantent, immaterialrätt) ska undanröjas. Man förlitar sig endast på goda intentioner och teknikcentret i Köpenhamn. Det håller inte.

Loss and Damage
Att utvecklingsländerna ska få stöd för de skador och förluster klimatförändringen åsamkar dem finns nu uttryckt i en egen artikel, men med referens till den s k Warszawamekanismen. Men det är otydligt hur det rent rättsligt ska kunna göras i praktiken. Praktiken får visa om artikeln kommer att kunna användas till utvecklingsländernas fördel. Måste förbättras!

Nya marknader
I art 6 föreslås att en ny mekanism för marknader ska införas, som en slags fortsättning till det misslyckade systemet med CDM. Sådana system kan urholka minskningsambitionerna när länder kan köpa sig fria från ansvar. Nu föreslås systemet bli frivilligt, så kanske kan man leva med detta. Oklart om det föreslås en begränsning för hur mycket krediter som ska kunna användas. Det borde införas.

Snabbt växande utsläpp
Flyg, sjöfart, animalieproduktion och andra snabbt växande utsläppskällor finns inte med i avtalet. Istället talar man om hållbar livsstil, men det räcker inte. Det här är ett steg bakåt jämfört med Köpenhamn då man åtminstone talade om att åtgärda utsläppen från flyg och sjöfart.

Det finns fina formuleringar om klimaträttvisa, Moder jord, ekosystemens integritet, mänskliga rättigheter, gender, ursprungsfolk m m. Det är bra, men det är luddigt formulerat samt främst placerat i beslutstexten samt i förordet till avtalet och inte som rättsligt bindande artiklar.

Slutsats; det här avtalet är oacceptabelt. Det behövs bindande utsläppsmål och klimatfinansieringen måste in i avtalet. Gör om gör rätt!


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”COP21 – gör om gör rätt”

  1. […] min korta analys (det är samma avtal som vi fick tidigare idag). Läs gärna tidigare analyser från avtalsutkasten för att få hela […]