COP21 – det här räcker inte

Den 30 november inleds klimattoppmötet i Paris, COP21. Nu har de flesta länder presenterat sina klimatbidrag, s k INDC. Det är uppenbart att de förslagen, även med de absolut bästa scenarierna, inte kommer räcka till för att förhindra en okontrollerad och farlig klimatförändring. Alla länder måste därför göra mer, i synnerhet de med bäst förmåga. Sverige är ett sådant land. Därför kräver jag nu en extradebatt med klimat- och miljöminister Åsa Romson om Sveriges klimatpolitik inför Paris – vad mer kommer göras?

Debatten blir tisdag 24 november kl 13.00 i riksdagens kammare. Läs min IP nedan eller här.

Interpellation 2015/16:172
Nya åtgärder inför klimattoppmötet i Paris
av Jens Holm (V) till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)
Om knappt tre veckor inleds klimattoppmötet i Paris, COP21. Alla parter till klimatförhandlingarna har åtagit sig att lämna in sina bidrag med klimatåtgärder inför Paristoppmötet, s.k. INDC (Intended Nationally Determined Contribution). FN:s sekretariat för klimatkonventionen UNFCCC har nu analyserat de bidrag som kommit in (i skrivande stund ca 160 st) och konstaterar att dessa bidrag inte räcker för att förhindra en global temperaturhöjning på under två grader C.

Christiana Figueres, generalsekreterare för UNFCCC, har konstaterat att världens INDC:er i bästa fall kommer leda till en temperaturhöjning på 2,7 grader under det här århundradet, men ökningen kan bli långt högre om världens länder inte genomför allt man lovat i sina bidrag.

Christiana Figueres uppmanar därför parterna till klimatkonventionen att göra mer för att minska utsläppen och hantera den klimatförändring som redan finns.

Sverige har inte presenterat något eget klimatbidrag, utan regeringen lutar sig mot EU:s INDC. EU:s klimatbidrag tillhör ett av de kortare som inkommit till Paristoppmötet, knappt fem A4-sidor med det enda konkreta målet att EU ska minska sina utsläpp med minst 40 procent till år 2030. Ingenting om klimatanpassning, om finansiering, om tekniköverföring eller om hur utvecklingsländerna ska ersättas för de skador och förluster (”loss and damage”) som de idag drabbas av p.g.a klimatförändringen.

Det är på klimattoppmötet i Paris ett nytt klimatavtal ska antas. Det är där och då som världssamfundet måste kunna enas om att förhindra att världen går mot en okontrollerad och direkt farlig klimatförändring. Ska vi lyckas med det måste alla länder anstränga sig och göra mer. Sverige är ett land som borde vara synnerligen väl rustat för ett större klimatåtagande. Vi borde kunna göra mer för att minska våra utsläpp, för att få EU att ta ett ambitiösare minskningsmål, att föra över den senaste miljötekniken till utvecklingsländerna, ha ny och additionell klimatfinansiering och tillmötesgå utvecklingsländerna i deras krav på kompensation för de förluster och skador (”loss and damage”) som klimatförändringen medför i deras länder här och nu.

Jag vill med anledning av detta fråga klimat- och miljöministern:

  1. I ljuset av att de hittills presenterade klimatbidragen, INDC:er, inte räcker för att förhindra en okontrollerad och direkt farlig klimatförändring, vad tänker regeringen göra?
  1. På vilket sätt tänker ministern tillmötesgå utvecklingsländernas vädjan om ökat stöd i klimatarbetet?