Det är hög tid att regeringen agerar för djuren

Jag skriver i Sydsvenskan om vikten av att få ett slut på minkarnas lidande. Läs där eller nedan.

Det är hög tid att regeringen agerar för djuren
Sydsvenska dagbladet, 2015-08-26
Mårten Roslund, Grön Ungdom (Sydsvenskan 25/8), har rätt i att lidandet på pälsfarmerna måste få ett slut. Han har också rätt i att det är hög tid att S-MPregeringen agerar för djuren. Jag undrar bara varför så lite händer?

På de svenska pälsfarmerna föds drygt en miljon minkar upp under helt oacceptabla förhållanden. En mink i det fria rör sig över stora ytor, söker föda, simmar i vatten och kan dra sig undan i skuggan varma dagar som vi upplever just nu. Inget av dessa naturliga beteenden kan de utföra i den svenska pälsindustrins minimala nätburar.

Som Roslund påpekar borde denna djurplågande verksamhet inte få förekomma i Sverige. 2006 fanns ett färdigt förslag för att få stopp på detta, men den då nyvalda borgerliga regeringen rev upp förslaget. Därför har verksamheten kunnat få fortsätta och därmed djuren lidande.

Men varför agerar inte vår nuvarande S-MP-regering? Och vad gör S och MP-ledamöterna i riksdagen? När vi i Vänsterpartiet i april i år lade fram ett konkret förslag som skulle få stopp för lidandet på pälsfarmerna röstade inte bara de borgerliga+SD mot förslaget. Vi fick inte heller stöd från Socialdemokraterna och Miljöpartiet i riksdagen. Vårt förslag var helt i linje med det Mårten Roslund föreslår; inget rent näringsförbud, men tydliga krav på att minkarna ska kunna röra sig, klättra, jaga, dra sig undan och få simma. Kort och gott; rätten till ett naturligt beteende. Detta var för övrigt samma förslag som den tidigare socialdemokratiska regeringen lade fram 2006.

I övrigt instämmer jag med Mårten Roslund om att det finns stora brister i den svenska djurskyddslagen. Den behöver därför moderniseras och förbättras. Även det har vi i Vänsterpartiet lagt förslag om, men ännu inte fått stöd för. Men kanske kan vi hoppas på en ny djurskyddslag med den här regeringen? Frågan är ju färdigutredd och klar sedan flera år tillbaka.

Varför är det bara Vänsterpartiet som nu står upp för att få stopp för lidandet i pälsindustrin? Eller finns det konkreta förslag på gång från regeringen? Då är det dags att visa dessa. Minkarna, och Sveriges andra djur, förtjänar ett bättre öde.

Jens Holm (V), riksdagsledamot


Publicerat

i

av

Etiketter: