Granska FRA:s samarbete med NSA

Riv upp FRA-lagen och stoppa och granska FRAs samarbete med NSA. Imorgon röstar vi om dessa krav (reservation 2 och 5), som vi lagt fram från Vänsterpartiet. Läs vårt debattinlägg i ETC där eller nedan.

Granska FRA:s samarbete med NSA
ETC, 2015-03-03
Under 2013 avslöjades flera fall av massavlyssning utförda av USA:s underrättelsetjänst, National Security Agency, NSA. Miljontals människor, internationella organisationer och stats- och regeringschefer hade fått sina telefoner och sin elektroniska kommunikation avlyssnade av NSA.

Med stöd av läckta dokument från den tidigare NSA-medarbetaren Edward Snowden kunde SVT:s Uppdrag granskning i december 2013 avslöja att även svenska FRA hade varit delaktiga och behjälpliga i delar av NSA:s övervakningsverksamhet.

Uppdrag Granskning avslöjade exempelvis att ledningen för FRA besökte NSA under april 2013. Enligt de hemliga dokumenten framgick att NSA och FRA har förberett gemensamt agerande i det NSA-initierade programmet Winterlight som möjliggör hackande av andras datorer. Enligt de hemliga dokumenten ska FRA också blivit en del av NSA:s övervakningssystem Xkeyscore som gör det möjligt att samla in miljontals personers data kring e-post, sociala medier, sökhistorik och chattar på nätet.

Enligt Snowdendokumenten framgår också att NSA ser FRA som en strategisk allierad, i synnerhet avseende informationsinhämtning från internetkablar i Östersjön, till exempel från Ryssland. När den grävande brittiske journalisten Duncan Campbell vittnade om NSA-skandalen i EU-parlamentet i september 2013 pekade han ut Sverige och FRA som den viktigaste parten, vid sidan av USA och Storbritannien, i NSA:s globala övervakningsverksamhet.

I flera länder har omfattande granskningar inletts om deras respektive länders och underrättelseorgans inblandningar i NSA:s övervakningsverksamhet. I Sverige har emellertid största möjliga tystnad rådit. Varför det? Tycker vi att det är helt oproblematiskt att NSA har kunnat övervaka våra samtal och vad vi gör på nätet? Och nu när allt pekar på att FRA har varit en aktiv och lojal medarbetare i denna globala illegitima och integritetskränkande övervakningsverksamhet, ska vi då bara fortsätta att tiga?

Regeringen presenterade nyligen skrivelsen ”Integritetsskydd vid signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet” (2014/15:27). Det är regeringens svar på granskningsorganet SIUN:s årsrapport över FRA:s verksamhet. Det år man granskat är 2013, alltså det år då hela NSA-skandalen briserade med full kraft. Vad säger SIUN om att FRA pekas ut som NSA:s mest strategiska allierade näst Storbritanniens signalspaningsorgan GCHQ? Vad säger regeringen? Det skrämmande är att FRAs eventuella samarbete med NSA inte bemöts med en enda stavelse i vare sig SIUN:s årsrapport eller regeringens skrivelse.

Vänsterpartiet har kontaktat både SIUN och Datainspektionen för att ta reda på om man gjort någon separat granskning av FRA:s påstådda samarbete med NSA. Men någon sådan granskning har inte gjorts. Därför är det hög tid att gå till botten med Sveriges roll i NSA:s övervaknings- och avlyssningsverksamhet. Riksdagen bör tillsätta en parlamentarisk granskningskommission för att gå till botten med FRA:s samarbete med NSA samt andra delar av NSA:s övervakningsverksamhet. Dessutom måste FRA-lagen rivas upp och göras om. FRA ska inte ha möjlighet att avlyssna signaler som går genom kabel, det vill säga vår internettrafik.

Det är hög tid för en ny debatt om hoten mot vår integritet och i förlängningen våra mänskliga rättigheter. Därför lägger vi i Vänsterpartiet nu fram förslaget om en granskningskommission av NSA och FRA:s övervakningsverksamhet samt att FRA-lagen ska livas upp. Vårt förslag kommer upp för omröstning i riksdagen imorgon. Vi hoppas på stöd från alla riksdagsledamöter som står för upp integriteten och våra mänskliga rättigheter.

Jens Holm (V), ersättare justitieutskottet
Linda Snecker (V), ordinarie justitieutskottet
Stig Henriksson (V), ledamot försvarsutskottet


Publicerat

i

av