1 maj 2012

Jag höll i år två tal, i Eskilstuna och Västerås. Båda var kanontillställningar, mycket folk, härlig stämning och bra väder.

Mina tal finns nedan som pdf + det från Eskilstuna inklippt nedan.

Eskilstuna: Förstamajtal2012_Eskilstuna
Västerås: Förstamajtal2012_Västerås

2012-05-01

FÖRSTA MAJ-TAL, ESKILSTUNA
Jag hörde statsminister Fredrik Reinfeldt tala i riksdagen nyligen. Statsministern vägrade tillstå att det rådde massarbetslöshet i Sverige. Nej, istället fanns det ett antal individer – främst ungdomar och invandrare – som hade problem att komma in på arbetsmarknaden, ansåg Reinfeldt. Annat var det i valrörelsen 2006, då menade både Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg att det rådde massarbetslöshet i Sverige. Hur ser det då ut med arbetslösheten i Sverige, i år 2012? Och hur såg det ut hösten 2006? Jo, i oktober 2006 var 6,7 procent av svenskarna arbetslösa. Enligt samma sätt att räkna var det 7,5 procent i februari i år som var utan jobb. Alltså en klar ökning. Det handlar idag om 400 000 svenskar som är arbetslösa. Det kallar jag massarbetslöshet. Till det kan vi lägga att andelen fattiga har ökat med 36 procent och idag är över en miljon personer med Reinfeldts politik. Och den rikaste tiondelen har ökat sina inkomster, medan den fattigaste har blivit allt fattigare. Också under Reinfeldts styre.

Och kom ihåg att det var samma Fredrik Reinfeldt som vann valet 2006 med löftet att fixa jobben och bryta utanförskapet.

 

Vad kallar man dessa sex år av ökad arbetslöshet och ökade klyftor?

En bluff?

Ett svek?

Ett monumentalt misslyckande?

Eller helt enkelt resultatet av en tomhänt och passiv borgerlig politik.

 Nej, det gick inte så bra, Fredrik Reinfeldt.

Arbetslöshet och ökade klyftor sliter isär ett samhälle. Jag är rädd för att det är just det som håller på att ske just nu i Sverige. I Sverige har vi 400 000 personer som vaknar varje morgon och inte har ett jobb att gå till. 400 000 personer som inte känner att de bidrar aktivt till samhället. Det är inte OK mot dessa 400 000 personer. Men det är inte heller OK för samhället i stort. Det är ett gigantiskt slöseri med resurser att ha hundratusentals människor inaktiva.

Det positiva är att det går att genom aktiva åtgärder minska klyftorna och skapa nya jobb. Och det finns mycket man kan göra. Om jag ska försöka sammanfatta Vänsterpartiskt jobbpolitik så är det investeringar som är den röda tråden. Vi kommer imorgon i riksdagen att presentera vår vårmotion. Där presenterar vi konkreta förslag som skulle kunna skapa ungefär 100 000 nya jobb i närtid.

 

Några exempel:

* Vi investerar i äldreomsorgen: Med billigare och mer hemtjänst, äldreomsorg på andra språk än svenska, bättre mat till våra äldre och satsningar på personalen med fortbildningar och utbildningsvikariat. Vi har räknat på detta. Det leder till minst 10 000 nya jobb varje år. Det handlar om kockar, sjuksköterskor, undersköterskor, personer som kan bedriva omsorg på spanska, finska, kurdiska, arabiska, persiska eller vilket språk som nu kan behövas.

* Ungdomssatsning med 23 000 utbildningsplatser på yrkeshögskolan och Komvux samt ekonomiskt stöd till de kommuner och landsting som kan erbjuda sommarjobb till våra ungdomar. Det kan handla om konkreta saker som parkskötare, badvakter och vaktmästare som kan sköta underhållet av våra bostäder.

* Gröna jobb till förnybar energi, bättre kollektivtrafik och ombyggnad av våra bostäder,. Det ger minst 16 000 nya jobb varje år och nya jobb till ingenjörer, vindkraftsmontörer, bussförare och elektriker.

Detta är bara några exempel på hur vi med investeringar kan skapa nya jobb. Till detta ska förstås läggas alla jobb inom småföretag som skapas när vi gör dessa investeringar.

 

Hur ska detta gå till?

Om investeringarna är en röd tråd i vår jobbpolitik, är omfördelningen en lika lysande röd tråd i finansieringen.

* Vi låter bankerna betala ungdomssatsningen på yrkeshögskolan och Komvux. De fyra svenska storbankerna gjorde i fjol en vinst på nästan 80 miljarder kronor, en vinst som ökat kraftigt det senaste året. Vi tycker att de ska ta ett större samhällsansvar med en höjd bolagsskatt på 5 procent.

* Investeringarna i äldreomsorgen kan vi göra bland annat genom att vi låter höginkomsttagare betala högre skatt och vi tycker inte att skattebetalarna ska finansiera de välbeställdas hushållsnära tjänster med s k RUT-avdrag.

* De gröna jobben finansierar vi med att det som smutsar ned får betala lite extra, med en flygskatt, höjd effektskatt på kärnkraft och med en höjd koldioxidskatt får vi många miljarder vi kan investera i ny grön teknik, förnybar energi och inte minst i kollektivtrafiken.

 

Privare

Är det någon här som tycker att det saknas resurser i skolan, vården och äldreomsorgen? Att vi borde anställa fler lärare och sjuksyrror, rusta upp lokalerna eller ge en bättre omsorg till våra äldre? Ja, då kan jag tyvärr meddela att det försvinner miljardtals kronor varje år från den offentliga sektorn. Efter att de borgerliga har underlättat för privatiseringar inom välfärdssektorn har riskkapitalisterna kommit. Ett enklare sätt att tjäna pengar på får man söka efter: fakturan skickas ju till oss skattebetalare och marknaden finns ju där hela tiden i form av behov av samhällsservice. Vinsten flyttas till skatteparadis som Jersey och Gernsey. Bara inom vården försvinner varje år minst 4 miljarder kronor som vinster till skatteparadis. För 4 miljarder kronor kan man anställa t ex 10 000 nya sjuksköterskor. Vänsterpartiet säger nej till vinster i välfärden. Nej till rikskkapitalisterna. Men vi säger ja till att varenda krona ska gå till välfärden, till skolan, vården och äldreomsorgen.

Det handlar inte om utförsäljningar för att statskassan behöver det, ekonomin är trots allt rätt OK. Det handlar om ideologiskt drivna utförsäljningar av gemensamt ägd egendom. Vin & Sprit, OMX och den gigantiska utförsäljningen av Apoteket, drygt 600 apotek har sålts ut, är några exempel. Hade vi varit i Stockholm nu hade ni kanske varit bekant med ännu ett exempel på dessa ideologiskt motiverade utförsäljningar. Serafen heter en vårdcentral i centrala Stockholm. 2007 beslutade borgarna i Stockholms läns landsting att sälja ut den till underpris, för knappt 700 000 kronor. För ett tag sedan kunde samma vårdcentral säljas ut till riskkapitalister för ett värde av 20 miljoner kronor. Vilken skandal. Nu säger borgarna att de ska försöka få tillbaka pengarna. Lycka till, de finns säkert redan långt bortom ert räckhåll kanske på en kanalö mellan Frankrike och Storbritannien.

Den senaste av dumheter är att regeringen beslutat att staten inte får öppna fler apotek. Det kan nämligen vara negativt för den stora merparten av privata apotek som finns på marknaden. Se där, statlig reglering för att understödja ett fåtal stora privata bolag. Vad blir nästa steg? Att SJ inte får köra fler tåg? Att Telia inte får teckna fler telefonabonnemang? Vad det här visar oss är att när den borgerliga regeringen talar om en fri marknad, så är det sällan marknaden är så där värst fri. Privatiseringarna är en del av en mycket ideologisk politik där den borgerliga regeringen bestämt sig för att sälja för säljandets skull, inte för att det ska bli bättre för svenska folket.

Ordet privatisering kommer från latinets privare. Privare betyder beröva. Det är exakt vad det handlar om; det stora flertalet berövas sina tillgångar, ett fåtal gynnas. Det är som Robin Hood, men tvärt om. Det är borgerlig politik i ett nötskal. Det är dags att sätta stopp för privatiseringsvågen. En majoritet i riksdagen beslutade faktiskt för ett år sedan att stoppa regeringens planerade utförsäljningar av flera statliga företag. Tack vare vårt agerande kommer inte regeringen att kunna sälja ut Nordea, Telia, SBAB, Posten och Vattenfall. En stor seger för oss som tror på ett gemensamt ägande över strategisk verksamhet.
Vapenexport

Den här regeringen kan triumfera med ett tydligt rekord: Den ökande exporten av krigsmaterial. Vapen exporteras från vårt land i en aldrig tidigare skådad omfattning. I fjol exporterades svenska vapen för 13,9 miljarder kronor.  Aldrig någonsin har det exporterats så mycket vapen från Sverige som nu. Vi exporterar mest per person i hela världen. Den borgerliga regeringen som gick till val på att avskaffa onödiga myndigheter tycker att vapenexporten är så prioriterad att man till och med har inrättat en helt ny myndighet för ändamålet;  Försvarsexportmyndigheten. Vapen hotar. Vapen skadar. Vapen dödar. Ja, svenska vapen hotar, skadar och dödar tusentals människor varje år rumt om i världen. Det är därför vi i Vänsterpartiet säger nej till svensk vapenexport. Låt Sverige växa och bli rikt på sådant vi kan vara stolta över. Raketgevär, granater och minor är inget sådant.

Det finns något annat också med vapenexporten. Inte bara det att den handlar om att sälja produkter som syftar till att skada och döda andra människor. Jag tror också den gör något med oss, åtminstone med ansvariga politikerna och tjänstemännen. Nyligen avslöjades att Sverige ingått avtal med Saudiarabien om byggandet av en vapenfabrik i landet. Ja, ni känner nog till det mesta om detta redan. Men hur går det till när ansvariga politiker ska försvara en sådan verksamhet? Jo, de trasslar in sig i halvsanningar och rena lögner till den grad att de inte längre kan sitta kvar. Jag tänker här på den tidigare försvarsministern Sten Tolgfors. Jag tänker också på den nuvarande handelsministern Ewa Björling, som inte heller kan försvara verksamheten med mindre än halvsanningar och lögner. Därför kräver vi i Vänsterpartiet hennes avgång. Och snart ska vi jaga upp även utrikesminister Carl Bildt på banan och se om han kan ge ett bättre svar. Jag tänker också på Centerpartiets ledare Annie Lööf som i sin iver att försvara vapenexporten inte kan svara på frågan om Kina är en diktatur eller inte. Vi ser här något djupt beklämmande. Vapenexporten må bringa in en och annan miljard till statskassan, men den perverterar de ansvarigas omdömen. Det är också ett gott skäl till att den ska avskaffas.

 

Klimatet

Det finns en utmaning som är större för mänskligheten än allt annat tillsammans. Den globala uppvärmningen av vår planet. Sedan industrialismens genombrott har jordens temperatur stigit med drygt 0,7 grader. Aldrig någonsin har det funnits så mycket koldioxid i atmosfären som det finns idag. Och det är något som ständigt ökar. Det här är inget akademiskt problem. Den globala uppvärmningen är väldigt konkret. Ju varmare det blir, desto mer av översvämningar, stormar, skyfall och andra plötsliga väderfenomen.Det blir svårare att bedriva jordbruk och producera mat. Det blir krig och konflikter. Vi får klimatflyktingar. Det är den fattiga delen av världen som drabbas värst.

Klimatförändringarna beskrivs ofta som något som kan komma att hända någongång i framtiden. Men om vi talar med människor på ögruppen Tuvalu, folk i Bangladesh eller i Botswana så kan de berätta att klimatförändringarna är här och nu. Här och nu i form av höjda havsnivåer till den grad att invånarna i Tuvalu måste lämna sina öar. Aldrig skådade översvämningar till den grad att hundratusentals människor i Bangladesh måste fly för att inte dras med. Här och nu i form av ökad ökenutbredning i Botswana och hela Afrika söder om Sahara.

Vi vet att det är den rika världen som skapat klimatförändringarna och att vi står för nästan 80 procent av de historiska utsläppen av växthusgaser. Att en svensk släpper ut 30 gånger mer än en bangladeshier, en nordamerikan 100 gånger mer. Det är inte så roligt att säga detta, men det är vi i rika Nord som har skapat allt detta. Vi har också ansvaret att se till att det inte blir någon klimatkatastrof. Och det är lika upprörande som och djupt bekymmersamt att de svenska utsläppen nu återigen ökar. Under 2010 ökade de med hela 11 procent.

Men det hoppfulla är att det går att rädda planeten. Vi kan minska våra utsläpp. Vi kan hjälpa de fattiga länderna så att de klarar av att leva med ett förändrat klimat. Det går bara vi vill. Och här har vi i Vänsterpartiet en alldeles unik uppgift, tror jag.

* Vi har föreslagit ett klimatprogram för alla våra kommuner, landsting och småföretag. Med klimatprogrammet skulle till exempel Eskilstuna kunna få hjälp att göra de nödvändiga investeringarna för att bygga ut biogasen ännu mer än nu så att alla bussar och en stor del av bilarna bara rullar på förnybart bränsle. Eskilstuna skulle kunna få hjälp från klimatprogrammet att satsa på mer vegetarisk och mer ekologisk mat på förskolor, skolor och äldreboenden. Med klimatprogrammet skulle Eskilstuna kunna få hjälp att bygga om bostäderna så att de konsumerar mindre energi och blir bättre att bo i.

* Vi kan minska våra utsläpp genom att satsa offensivt på kollektivtrafiken. Det finns inget parti som vill bygga ut bussar, spårvagnar och tåg så mycket som Vänsterpartiet. Med rätt investeringar kan vi se till att tågen i Sörmland och till och från Stockholm går oftare och kommer i tid. Vi vill att antalet kollektivtransporter fördubblas fram till 2020. Vi har pengar till detta. Vi bygger inga nya dyra motorvägar – bara järnväg, vi drar in pengar med en kilometerskatt från de långa lastbilstransporterna och vi höjer koldioxidskatten. Det är det som gör att Vänsterpartiet kan satsa mest på kollektivtransporterna av alla partier.

* Vi vill också ha en strategi för 100 procent förnybar energi. Det handlar om energieffektivisering (den sparade kilowattimmen är den billigaste kilowattimmen) mer bioenergi, vindkraft och solenergi. På tal om solenergin. Visste ni att solen är det energislag som växer starkast i Europa just nu? Visste ni att Tyskland bäst i världen på att bygga ut solenergin? Tyskland har beslutat att all kärnkraft ska vara avvecklad till 2022. Man har också beslutat att det är den förnybara energin som ska ersätta kärnkraften. Och det sker nu en utbyggnad av imponerande hastighet. Tyskland är inte Sahara eller södra Spanien, men det går ändå att producera ny, billig och ren el från solen där. I dagsläget lika mycket som två svenska kärnkraftsverk, om tre år är det dubbelt så mycket. Om tre år till lika mycket igen. Om det går i Tyskland så är det klart att det går även i Sverige att satsa på den renaste och säkraste av energikällor: solen. Det vill vi i Vänsterpartiet göra. Och går det i Tyskland att avveckla kärnkraften så går det i Sverige. Avveckla kärnkraften och satsa på den förnybara rena energin.

De borgerliga säger ju att det är marknaden som ska fixa klimatet. Om vi bara konsumerar rätt och låter företagen få fritt spelrum så ska nog planeten räddas. Ja, hade klimatet varit en bank då hade det varit räddat vid det här laget. Och visst är det viktigt med konsumentmakt. Jag uppmanar alla här att så mycket man bara kan och har råd med att konsumera etiskt. Men det kommer inte att räcka. Den brittiske ekonomen Nicholas Stern menade att klimatförändringarna var ”marknadsekonomins största misslyckande”. Jag tror han har helt rätt. Marknaden bygger inte automatiskt ny järnväg. Marknaden ersätter inte automatiskt smutsig energi med ren förnybar. Det krävs samarbete och planering. Det krävs en vision om ett helt annat samhälle. Jag tror att det är här alla vi här och Vänsterpartiet kommer in. Det är vi som har den visionen.

Jag säger inte att ett socialistiskt samhälle kan lösa allt, men de ger oss iallafall mycket bättre förutsättningar att skapa en planet i balans. Ja, egentligen säger det sig självt: att samarbeta är bättre än att konkurrera, att producera efter behov är bättre än att suga ut planetens resurser. Dagens kapitalistiska tillväxtmodell bygger på tanken om ständig konsumtion. Och vårt samhälle har inrutats noga efter den modellen. Vi får tidigt lära oss att våra tillkortakommanden och existentiella problem ska vi lösa genom att konsumera nya prylar. Så fort du köpt till exempel en ny bil börjar nästa utmaning; vilka tillbehör ska du ha? Extrabelysning, nya högtalare till bilstereon eller kanske en ny ratt. Känner du dig lite nere?,  Kanske dags att köpa en ny tv eller åtminstone en ny dvd-spelare? När vår tvättmaskin gick sönder hemma lyckades vi, trots flera timmars försök, inte att laga den. Att ta hem en reparatör skulle ha blivit dyrt. Rådet alla gav oss: köp en ny. Det där håller inte. Det måste vara billigare att reparera och värna om det vi redan har. Vi måste bygga ett samhälle där vi konsumerar mindre och tär mindre på jordens resurser och släpper ut mindre. Men istället finns det mycket annat som vi kan få.

För några veckor sedan höll jag och vår tidigare partiordförande Lars Ohly i en work-shop: Kan kulturen rädda klimatet?, hette den. Vårt svar var, JA. I ett framtida klimatsmart samhälle må vi konsumera mindre prylar, men vi går mer på teater, lyssnar på fler konserter, för ungdomarna är det gratis att vara med i Kulturskolan och utveckla sin kreativitet där och vi har fri entré på våra museer. Vänsterpartiets politik handlar just om detta: vi sänker inte skatter för över 100 miljarder kronor, något som leder till ökad privatkonsumtion och ökade utsläpp. Istället lägger vi pengarna på sådant som tär mindre på klimatet; fler händer inom äldreomsorgen, fler lärare i skolan, mer resurser till kulturen. I framtiden gör vi mindre av vissa saker. Vi gör mer av andra. I framtiden hoppas jag också att vi har genomfört en arbetstidsförkortning, så att vi arbetar mindre, och att vi får mer tid för varandra. Mer tid för våra barn och de vi tycker om. Det rimmar också väl med ett samhälle som släpper ut mindre.

Hela klimatutmaningen handlar om just detta. Att ta kontroll över de skenande utsläppen. Att ta kontroll över samhällsutvecklingen. Att bestämma oss för vad det är för samhälle vi vill ha. Och sedan agera utifrån detta. Med gemensamma krafter kan alla vi här lägga grunden för ett helt annat samhälle. Ett samhälle där vi släpper ut mindre, men också ett samhälle som är rättvisare och bättre för det stora flertalet.

Idag – 1 maj år 2012 – är det 128 år sedan arbetare i Chicago, USA, strejkade för åttatimmars arbetsdag. De möttes av polis, militär och gevärskulor. Sedan dess har den 1 maj varit arbetarnas högtidsdag över hela världen. Och folklig kamp för grundläggande rättigheter pågår runt om i världen. Och då ska vi finnas där och ge vårt stöd. Det handlar om solidaritet med Palestinas folk, mot USAs krig i Irak och Afghanistan, för arbetarna i Colombia som mördas av paramilitära grupper, västsaharierna som kämpar mot Marockos ockupation av Västsahara, kurderna och andra minoriteters kamp i Turkiet och de tusentals som fortfarande kämpar i Nordafrika och Mellanöstern för frihet och mänskliga rättigheter.

Det är hög tid för en i grunden annorlunda utrikespolitik. En politik som vilar stadigt på solidaritetens grund, där Sverige vågar gå före och ta ställning för de förtryckta. Där Sverige slutar att gå i USAs ledband. Jag är helt övertygad om att om Sverige tydligt solidariserar sig med det palestinska folket, erkänner Västsahara som en stat, stödjer de fattiga länderna i klimatförhandlingarna, upphör med vapenexport, då är jag övertygad om att andra kommer att följa efter.

Tyvärr har vi en regering som är kliniskt befriad från visioner andra än de som heter sälj, privatisera, försämra. Vi kan inte förvänta oss att de ska gå i bräschen för att lösa problemen. Tvärt om, den borgerliga regeringen är en del av problemet. Men vi kan och vi ska råda bot på detta. Vi ska se till att byta ut den här regeringen vid valet 2012.

Men många av oss här vill förändra samhället mer än vad man hinner med under en mandatperiod. Det handlar inte bara om att vinna väljarnas förtroende på valdagen. Vill vi omdana samhället måste vi vara en del av den rörelse både inom och utanför parlamenten som driver på samhället i en bättre riktning, i en riktning mot ett socialistiskt samhälle. Ett samhälle befriat från kapitalism, kvinnoförtryck och miljöförstörning.

Kamrater: Detta är fullt möjligt.
Kamrater: En annan värld är möjlig!
Kamrater: Det är du, jag alla vi tillsammans som kommer att göra en annan värld möjlig.

 Tack.

Jens Holm
www.jensholm.se
tel: 0708-250 889


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”1 maj 2012”

  1. […] Svensson, Jinge, Jens Holm, Rate this: Dela med digFacebookTwitterE-postMerRedditDiggStumbleUponSkriv utLike this:GillaBli […]