Sju djurpolitiska frågor till Eskil Erlandsson

Jag skriver till landsbygdsminister Eskil ErlandssonNyheter24 om sveket mot djuren. Jag utmanar Erlandsson på en debatt om vilka som bäst representerar djuren. Kommer han anta utmaningen? Hoppas det. Vi behöver mer djurrättsdebatt i valrörelsen. Läs nedan eller hos Nyheter24.

Sju djurpolitiska frågor till Eskil Erlandsson
Nyheter24, 2014-09-02
Hej Eskil Erlandsson. Både du och jag har engagerat oss i politiken för att vi vill förändra. Jag noterar att du, precis som jag, ofta lyfter upp djuren i politiken. Det ska du ha ett erkännande för.

Men nu har du varit med och styrt i åtta år. När jag blickar tillbaka på den tiden blir jag djupt besviken på dig, Eskil Erlandsson. Din tid i den moderatledda regeringen har inte varit annat än ett långt svek mot djuren. Låt mig ta några exempel:

Ett av den borgerliga regeringens första beslut på djurområdet var att 2007 lägga ned Djurskyddsmyndigheten. En i världen unik myndighet med ansvar att se till att djuren skulle få det bättre i Sverige. När Vänsterpartiet i riksdagen har föreslagit en ny djuretisk myndighet har ditt parti röstat mot detta. Varför lade ni ned en världsunik myndighet för djuren, Eskil Erlandsson?

Varje år slaktas en dryg miljon minkar i den svenska pälsindustrin. De föds upp i minimala nätburar utan möjlighet till att utöva sitt naturliga beteende. 2006 hade den dåvarande socialdemokratiska regeringen att färdigt förslag att stoppa detta lidande. Men den nyvalda borgerliga regeringen stoppade i sista stund det lagförslag som skulle gjort slut på lidandet inom pälsindustrin. Eskil, varför håller du en industri under armarna som så uppenbart strider mot djurens rätt till naturligt beteende?

Eskil Erlandsson, du ska ha en eloge för att du inom EU driver en gräns på åtta timmar för djurtransporter. Men även i Sverige finns mycket att göra. Varje år transporteras miljontals djur långa sträckor i vårt land. Tusentals svenska grisar skickas för intensivuppfödning respektive slakt i Polen och Tyskland. Resultatet blir långa djurtransporter i strid med svenska bestämmelser. Eskil, jag har bett dig agera mot detta men du har tigit som muren. Varför?

Kontrollerna av djurtransporter i Sverige är undermåliga. Enligt Jordbruksverket minskar nu återigen antalet djurskyddskontroller i Sverige. Jämfört med 2008 görs endast ungefär hälften så många djurskyddskontroller idag. Eskil, det är du som har ansvaret för denna nedmontering.

I februari i år röstade riksdagen för inrättandet av ett s k 3R-center, ett nationellt organ med syftet att finna alternativ till djurförsök i Sverige. Vi i Vänsterpartiet har länge drivit detta, men vi påpekade att det behövs pengar annars kommer det inte bli något 3R-center. Men det har uteblivit. Tusentals djur skulle kunna räddas men plågas nu istället i djurförsök.

Eskil, jag tycker ditt projekt ”Sverige – det nya matlandet” är intressant. Vi har förutsättningar att producera mer bra mat i Sverige. Men du vägrar att främja både den vegetariska maten och den ekologiska. Vänsterpartiet vill ha en handlingsplan för mer vegetariskt och mindre kött. Vi vill satsa på eko. Varför stoppar du detta?

I november 2011 lades utredningen om en ny djurskyddslag fram sitt betänkande (SOU 2011:75). Regeringen har lovat att man skulle lägga fram ett konkret lagförslag baserat på detta. Men det har uteblivit. Eskil Erlandsson, du har svikit även om en ny djurskyddslag. Varför?

Eskil, jag betvivlar inte ditt personliga engagemang i djurpolitiska frågor, men din tid vid makten har inneburit åtta förlorade år för djuren. Men det är hög tid att ifrågasätta regeringens neddragningar på djurområdet. Djur är kännande individer som förtjänar respekt.

Eskil Erlandsson, härmed utmanar jag dig på offentlig debatt om vilka som bäst företräder djuren. Jag hoppas vi snarast kan komma överens om en tid och en plats.

Djuren förtjänar bättre.

Jens Holm (V), djurpolitiskt ansvarig


Publicerat

i

av

Etiketter: