Gå till botten med hästköttsskandalen

Om en knapp timme träffas EUs jordbruksministrar för att diskutera skandalen med det felmärkta köttet. Jag har därför lämnat in en skriftlig fråga till landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Årligen försvinner tusentals hästar spårlöst från den svenska statistiken. Det är sannolikt att misstänka att ett betydande antal exporteras till andra länder. I Italien får man exempelvis fyra gånger så mycket för en slaktad häst som i Sverige (enligt Svd idag). Redan 2003 indentifierade djurtransportsutredningen problemet med hästar som försvinner. Idag kan det handla om 4000 – 9000 hästar som försvinner varje år. Det är oacceptabelt.

Idag kräver djurskyddskontrollanter i Skåne mer resurser för att kunna kontrollera djurtransporter. Ett fullt rimligt krav. Vänsterpartiet har länge krävt mer pengar till djurskyddskontrollen samt en separat ombudsman för djuren, en djuretisk ombudsman. Vi vill också ha obligatorisk ursprungsmärkning av allt kött, något som Erlandsson lovade mig i somras i Svt att han skulle driva.

Hur blir det med allt detta? Nu kräver jag svar från Erlandsson. Läs min fråga här: Hästar_skriftligfråga2013-02-13

  • Facebook
  • Twitter

3 Svar till “Gå till botten med hästköttsskandalen”


Lämna svar