Hur minska lidandet vid transport och slakt?

DN rapporterar idag om hur djur tvingas vara uppstallade länge på slakterier innan de slaktas. Ett stort problem i Sverige är att LRF/Swedish Meats har lagt ned småslakterier och centraliserat dödandet av djur till ett fåtal gigantiska slakterier. Djuren får lida ännu mer, men köttproducenterna kan tjäna några tusen till.

Det bästa vore förstås att inte äta kött alls. Dessvärre kommer det nog fortsätta ett tag till. Jag är ansvarig i miljöutskottet för att skriva yttrandet på ärendet med den rättframma titeln ”Killing of animals”. Det handlar om en ny slaktförordning för EU.

Jag har faktiskt lagt fram ett några förslag som syftar till att lindra just det problem som DN talar om. Det handlar om:

1. Man borde inte bara ha en maxgräns för transporter, utan även för hur lång tid djuren ska få vara uppstallade på slakterierna. Detta har jag formulerat i mitt ändringsförslag 26 (se nedan el bifogat).

2. Det borde satsas på mobila slakterier.

3. Köttkonsumtionen borde minska.

Vi kommer fatta beslut någon gång efter årskiftet. När vi hade den första diskussionen i miljöutskottet förra veckan, kändes det hoppfullt. Jag borde få stöd för det mesta av detta…

Mina ändringar finns i mitt yttrande (bara på engelska, mina ändringar är till höger, kommissionens förslag till vänster): animals_reg_HOLM.pdf

Se mina favoritändringsförslag, taget direkt ur mitt yttrande:

sid 3:
”Cutting meat consumption would be the most obvious way to minimize the suffering endured by millions of animals and thereby putting an end to this extensive killing of animals. This should be a matter of high priority, with a view to bringing about some prompt changes. Unfortunately, it is highly unlikely that meat consumption will cease in the near future.”

Sid 6, Ändringsförslag 4:
”Member States should thus support and encourage the further development as well as an increase in the use of mobile slaughterhouses.”

och:
”The Commission should by 1 January 2013 submit a legislative proposal on increasing the use of mobile slaughterhouses within the Community.”

Sid 20, Ändringsförslag 26 (alltså begränsning för transport och uppstallning):
”(a) 6 hours for unweaned animals and animals that cannot be fed during transport or in lairage;
”(b) 12 hours for all other animals.”

En reaktion på ”Hur minska lidandet vid transport och slakt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s