Kuba – världens mest hållbara land?

capitolium_kuba1.jpg Jag kom tillbaka från Kuba för några dagar sedan. Jag var där på semester i turistfällan Varadero (härligt om man är ute efter sol och bad) och i Havanna för att studera Kuba och miljö. Överlag var mitt intryck positivt. Jag var på Kuba för tio år sedan, och upplevde ett land utan större ekonomisk utveckling och med ett stort mått av politisk stagnation. Även om Kuba förstås fortfarande är ett utvecklingsland är det ekonomiska läget idag mycket bättre, vilket syns. Vid sidan av de åldersstigna amerikanska veteranbilarna och kanadensiska skolbussarna rullar nya taxibilar och moderna kinesiska Yutong-dragspelsbussar. I centrala Havanna finns gott om bra restauranger, museer, hotell och affärer poppar upp på alltfler ställen. Överallt träffar man välklädda, välinformerade, talföra och ytterst sympatiska kubaner (vet att detta om hur kubaner är kan låta som en klyscha, men så är det).

Kuba_frcoloseum.jpg
Utsikt mot gamla stan i Havanna från Capitolium.

Tyvärr ligger fortfarande USAs ekonomiska och politiska blockad som en våt filt över det mesta på Kuba. USA-medborgare förvägras rätten att resa till Kuba (och måste smuggla in sig via Mexiko eller Kanada), företag är förbjudna att handla med landet (även europeiska som har Kubarelationer kan utsättas för USA-repressalier), Kubahemsidor släcks ned efter USA-påtryckningar, exilkubaner kan inte sända pengar till nära och kära i sitt forna hemland. Det senaste är ett gigantiskt problem. S k remesas är den största intäkten för många utvecklingsländer, och skulle garanterat vara en viktig inkomst för kubaner om så tilläts.

Blockaden – hämsko för reformer
Det är i princip omöjligt att analysera Kuba utan att ta hänsyn till USA-blockaden och troligen är den det främsta hindret för både ekonomisk utveckling och politiska/civila reformer. Dessvärre utnyttjar också den kubanska ledningen flitigt blockaden och påstår att den står i vägen för allt framåtskridande. Även om Kuba har uppnått imponerande nivåer vad det gäller mänskliga rättigheter på det sociala området lämnar landet mycket övrigt att önska på det politiskt/civila. Inskränkningarna är allmänt kända: kraftigt begränsad organisationsfrihet (försök bilda ett konkurrerande parti till kommunistpartiet, eller en fri fackförening – det går inte), press-ofrihet (endast en dagstidning, kommunistpartiets urtrista Granma), begränsningar i medborgarnas Internettillgång (om detta råder olika uppfattningar. Vad jag själv upptäckte var att hotellet lade in en s k proxy, med möjligheter att stoppa tillgången till vissa hemsidor, i min dator. Absurt!), dödsstraff samt visserligen allmänna val men omöjligt att i grunden ändra samhällssystemet (jag är politiskt engagerad för att jag i grunden vill ändra samhället, samma frihet borde gälla för mina politiska meningsmotståndare).
Kuba_blommor_gastan.jpg
Gamla stan, Havanna.

Idag, goda förutsättningar för reformer
Men det positiva är att förutsättningarna för reformer på Kuba torde vara bättre än någonsin, utan att för den sakens skulle äventyra revolutionens landvinningar. Med alltfler vänsterregeringar i Latinamerika, Albasamarbetet (Venezuela, Nicaragua, Bolivia, Kuba och den lilla ön Dominica) och den ökande kritiken mot Bush och hans Kubapolitik borde alla tänkbara förutsättningar för ekonomisk och politisk utveckling finnas. Jag tycker också att man ser mycket av detta. Inte minst såg jag många venezolaner på Kuba, särskilt studenter som var med i olika utbyten.

Dessutom besökte EU-kommissionens utvecklings- och biståndskommissionär Luis Michel i början av mars. Michel lovade bland annat att ”gå in i en konstruktiv politiskt dialog med Fidel Castros framtida efterföljare”. Förhoppningsvis kommer det att leda till ett återupptagande av EUs diplomatiska kontakter, biståndssamarbete, gemensam forskning, studentutbyten m m. EUs nuvarande sanktioner är absurda (med Kina och andra totalitära stater har man hur mycket samarbete som helst, men inte med Kuba).

Kuba och miljön
Vad det gäller miljön torde Kuba vara ett av de länder som – utifrån sina förutsättningar – har kommit längst vad det gäller miljöarbete. I Världsnaturfondens rapport ”Living Planet 2006” lyfts Kuba fram som ett av de främsta miljöföredömena i världen. 
    
Vad är det då Kuba gör för miljön? Dels har man från regeringshåll gjort miljön till en av de mest prioriterade politiska frågorna samt man har verkligen gjort en hel del praktiken (dessvärre helt okänt för de flesta européer). För några år sedan lanserades ”La revolución energética”, ”energirevolutionen”, ett ambitiöst program för att fasa ut slösaktiga hushållsprodukter, satsa på förnyelsebara energikällor och bedriva utbildningskampanjer för att spara energi och värna miljön. För att vara ett fattigt land under bördorna av mängder av problem är ändå utfallet imponerande:

Mellan 2005-2007 har:
* Över nio miljoner konventionella glödlampor ersatts med lågenergibelysning.
* 2 miljoner kylskåp har ersatts med lågenergikylskåp.
* 140 000 luftkonditioneringsanläggningar har bytts ut mot mindre slösaktiga apparater.
* 170 000 tv-apparater mot moderna strömsnåla.
* 260 000 värmepumpar har installerats i flerfamiljehus.

Allt detta har gjorts genom statliga bidrag och investeringar.

Kuba_lampa.jpg
Lågenergilampa från hotell i Varadero. Lamporna finns överallt, från fina hotell till bostäder.

Kuba_lampa_hotell.jpg
Lågenergilampor lyser upp denna fina restaurang i Havanna.

Dessutom:
De senaste åren har Kuba genomfört offensiva satsningar på solenergi, vindkraft och biomassa (biogas av sopor och restavfall). En vindkraftpark är redan utbyggd och ytterligare en kommer inom kort att invigas. Över 8000 solpaneler har installerats i offentliga byggnader som skolor och sjukvårdsinrättningar, men också på bondgårdar och boenden långt från det allmänna elnätet. Man producerar delvis egna solfångare. Det finns över 700 platser där man framställer biogas på olika sätt och under 2008 utvidgas detta med ytterligare 300 småskaliga anläggningar. Ekologisk odling kommer stort och man har framställt biologiskt nedbrytbara insektsbekämpare.

Dessutom, dessutom:
Man har kraftigt subventionerad kollektivtrafik, men behöver utveckla utsläppskraven från personbilar och nyttotrafik. En konkret fråga där omvärlden skulle kunna hjälpa till är att se till att Kuba kan använda samma slags blyfri bensin som är standard i Europa. Man är skeptisk till biobränsle som konkurrerar med livsmedelsproduktion, men försöker just nu ta fram drivmedel som är framställt av restprodukter ur både sockerindustrin och andra trä/cellulosaprodukter (här skulle Sverige, med vårt kunnande, kunna hjälpa till). Man satsar stort på skogsplanering och den skogsklädda arealen håller på att återhämta sig. Internationellt driver man på för kraftiga utsläppsminskningar i post-Kyotoförhandlingarna.

Kuba och klimatförändringarna
Kuba är ett av de länder som redan nu märker av klimatförändringarna och i framtiden kan drabbas mycket hårt. Landet är ju en ö, och man är mycket utsatta för havsnivåhöjningar och väderförändringar. Redan nu har man börjat lägga märke till kraftiga svängningar i vädret samt översvämningar. Så den krassa verkligheten gör att Kuba skyndar snabbt med att vidta klimatåtgärder. Men det går inte heller att ducka för att det faktum att man har en stor offentlig kontroll över samhället samt att man har långa erfarenheter av folkbildning och organisering gör att det underlättar att ställa om till ett hållbart samhälle. När man tittar på vårt eget land, med trängselavgifter som äts upp av privata konsultföretag, inställda järnvägssatsningar p g a resursbrist och pendeltågskaos p g a konkurrensutsättning inser man att vi har en del att lära av Kuba.

Tänk om vår svenska regering kunde utmärka sig som ett land som vill ha mer av utbyte med denna spännande ö. Dessvärre är Sverige ett av de mest Kubafientliga länderna inom EU. Detta trots att allt fler verkar förstå att dialog och samarbete är vägen framåt. Den borgerliga regeringen visar än en gång att man går helt i otakt med tiden. Det kommer – förhoppningsvis – att straffa dem i september 2010.
Källa: Kubas miljö- och teknikministerium samt egna observationer.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

7 svar till ”Kuba – världens mest hållbara land?”

  1. Profilbild för Lennart
    Lennart

    ”Överlag var intrycket positivt” Det verkar inte som att du hälsade på de fängslade journalisterna. Kanske blir det nästa semester?

  2. Profilbild för Jens Holm
    Jens Holm

    Om jag skulle rest till USA, skulle krav rests på att jag skulle hälsa på Mumia Abu Jamal, ”los Cinco”, de fem kubaner som av politiska skäl sitter inspärrade i USA-fängelse, eller någon av de hundratals som sitter inspärrade på Guantanamo? Nej, få skulle gjort en sån koppling.

  3. Profilbild för Petter
    Petter

    Svenskar reser till många diktaturer utan att få någon kritik för det, inte var det färre som reste till Thailand under den senaste militärdiktaturen. Att valet som skedde under diktaturen skulle vara fritt är det väl knappast någon som egentligen tror, men regeringen står och är redo och sälja JAS åt dom för det.

    Tror inte Sverige skulle kunna hjälpa andra länder så mycket på energifältet, vi är sämre på biogas än de flesta andra länder. Vi har dock stark verkstadsindustri. Transformatorer, generatorer, turbiner, kraftöverföring/distribution etc är det vi skulle kunna göra. Men vi är knappast experter på att bygga rötkammare eller uppgradering av biogas.

    För övrigt är deras ståndpunkt att man inte ska odla spannmål etc för biobränsle helt korrekt ur deras perspektiv, egentligen ur Sveriges perspektiv också vi kan ju i dagsläget inte producera etanol till 5% inblandningen inom Sverige. De kan inte odla mat så det räcker åt befolkningen, då kan de inte börja odla spannmål och sockerrör för att inte äta. Visserligen kanske inte en anläggning som lantmännens i Norrköping skulle vara så farligt, då det ger kraftfoder och biogas från de delar som inte går åt till etanoltillverkningen. Men det skulle inte lösa deras energiproblem och det är ju dyrt även för oss 🙂

    När det gäller biogas tror jag nästan det mesta kommer ske i utvecklingsländer på det fältet. Särskilt de som börjar närma sig vårat välstånd, de har stora problem med avfall som man löser på samma gång. Vi kommer fortsätta i ganska liten skala, medans man på andra håll säkert kommer se större lösningar. Vi är helt enkelt ganska värdelösa på biodrivmedel i Sverige. Det enda vi är bra på är trä-eldade fjärr(/kraft)värmeverk. På biodrivmedelsframställning är vi ett ganska oprövat kort där det finns många andra länder som man kan köpa lösningar från istället.

    Hur som helst är Kuba ett intressant land i det anseende att de förlora i princip hela sin energiförsörjning på mitten av 90-talet och det är nu de återhämtar sig och får en diversifierad energiförsörjning och det är inte längre samma jordbrukssystem, enskilda bönder och (privata?) kooperativ har fått ta mer plats. Kuba 95-97 och idag så måste kontrastet vara väldigt stort. Hur länder som i princip inte har någon vattenkraft kommer klara sig i framtiden när de går över från gas och olja till annat i sin elproduktion är högst intressant.
    Förresten så håller väl Kuba på och bygger om något raffinaderi nu, med hjälp av Venezuela. Så de kanske kan få lite hälsosammare drivmedel om några år.

  4. Profilbild för petter f
    petter f

    Hej!

    Schysst text och så, tänkte bara påpeka att en s.k. Proxys främsta funktion är att dra ner på mängden data som färdas utanför ett särskilt nät, tex. i en skola, ett företag osv. eller till och med en hel ISP (Internet Service Provider). Dom fungerar genom att internetläsaren kontaktar proxyn nere i källaren och kollar om inte någon annan på skolan har varit inne på jensholm.se nyligen, isf. så har proxyn sparat jensholm.se och skickar tillbaka den direkt, utan att hämta jensholm.se från karlskrona, där din sida håller hus. På så vis så spar man på dyrbar, långväga trafik. I fallet med Kuba så skulle man väl kanske säga svindyr, då de kopplar upp sig mot omvärlden med satellit.

    Märk väl att proxys finns överallt- fast de har många olika funktioner, och de flesta märker man inte av. Men visst kan man använda dom för att censurera också, det görs på de flesta håll och kanter, även i sverige – vi censurerar barnporr.

  5. Profilbild för lubbe ferrysson

    Så en polismördare, fem spioner och terrorister som inte omfattas av War of Laws är politiska fångar. Det var intressant, fast mned hänsyn till ditt politiska övertygelse inte förvånande.

  6. Profilbild för Rolf Almlund
    Rolf Almlund

    Det är alltid spännande att åka till turistställena på Kuba. Men man får ju inte se Kuba som det verkligen är. Hyr en bil och åk runt lite på landsbygden istället, så får du se verkligheten. Det pågår mängder med fullständiga miljökatastrofer på Kuba. En av de värsta vi såg då vi åkte runt var Moa (en Nickelgruva) där i stort sett alla är sjuka av föroreningar. Det syns ganska tydligt på Googlemaps (Ja det är så katastrofalt att det syns från satellit).
    Se här: https://maps.google.com/maps?q=20.643066,-74.930534&hl=en&ll=20.643066,-74.930534&spn=0.134455,0.297318&sll=20.653346,-74.914742&sspn=0.268892,0.594635&t=h&z=13

    När man är där känns det som man är på månen och man vill så fort som möjligt därifrån. Och det är bara ett av alla ställen.

  7. Profilbild för Janne A
    Janne A

    Hej Jens, hittade din blogg av en slump. Jag blir nyfiken på dina tankar: om du är så rädd om klimatet/miljön, varför flög du då till Kuba? Tog klimathotet ledigt när du reste dit? Jag vill inte provocera, jag vill bara veta hur du resonerar. mvh Janne A