Pressmedd: Reach

EU:s nya kemikalielag full av kryphål 
EU-parlamentet röstade idag för den kompromiss om Reach som ministerrådet ingått med EU-parlamentets socialister, konservativa och liberaler. Det innebär att den nya kemikalielagen kommer att införas i juni 2007. Beslutet innebär också att medlemsländerna inte får införa hårdare lagar på området.
 
Vänstergruppen lade fram ett alternativt förslag tillsammans med de gröna, med hårdare krav på ersättning av farliga kemikalier och hårdare krav på industrin att delge information om kemikalierna. Det röstades dock ner.
 
– Det är en tragedi att EU nu till och med tvingar Sverige att försämra sin lagstiftning på vissa områden, säger Jens Holm (v), EU-parlamentariker. Idag måste nya ämnen som produceras i mängder över 10 kilo per år registreras. Men den nya lagen höjer den gränsen 100 gånger, till 1000 kilo.
 
– Idag svek EU-parlamentet flera generationer medborgare, säger Holm. Lagen är som en schweizerost: Vad som först kan se ut som en solid massa innehåller i själva verket ett omfattande system av kryphål. Bland annat kommer ämnen som orsakar cancer eller stör DNA att kunna fortsätta användas, utan tidsbegränsning och även om det finns säkrare alternativ.
 
– Socialistgruppen har lagt sig platt för kemiindustrin och den konservativa partigruppen. Det är trist och vittnar tyvärr om att makt är viktigare än miljö och folkhälsa, säger Holm.
 
Kompromissen har även fått hård kritik från miljöorganisationer. Svenska Naturskyddsföreningen kallar den en skandal.
 
– Detta var vår generations chans att ta kontrollen över alla de tiotusentals kemikalier som släpps ut utan att någon vet om de är farliga. Och idag kastade parlamentet bort chansen, säger Holm.
 
Fakta om kompromissen:
* De flesta kemikalierna ställs helt utanför lagstiftningen. Bara 30.000 av 100.000 ämnen på marknaden berörs av lagen. Rimliga krav på utvärdering ställs bara på 10.000.
* Kravet på information till allmänheten om farliga ämnen försvinner.
* Ingen tidsbegränsning för tillstånd att använda farliga ämnen. Det minskar motiveringen att forska fram alternativ.
* Hårdare nationella lagar tillåts inte.
* Ersättningsprincipen blir i praktiken verkningslös – mycket giftiga ämnen ska få användas även om det finns likvärdiga ersättningar, bara det sker under ”adekvat kontroll”. Det handlar om ämnen som skadar DNA och om cancerogena, hormonstörande och reproduktionsstörande ämnen.
 
För mer information, kontakta:
Jens Holm (v), EU-parlamentariker: +32 498 598 053 eller svensk mobil 0768 470 328.
Roger Falk, pressekreterare: +32 473 80 45 79
Hemsida: www.vguengl.org (foton finns i ”Pressrummet”)


Publicerat

i

av

Etiketter: